Összeesküvés miatt követel vizsgálatot Oroszország a NOB-elnöke ellen

Ki kell vizsgálni, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke összejátszott az ukrán féllel annak érdekében, hogy kizárják az orosz sportolókat a párizsi olimpiáról – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputynik rádió műsorában.

Zaharova arra a nyilvánosságra hozott hangfelvételre reagált, amelyen a NOB elnöke a Vovan és Lexus néven ismert orosz komikusokkal beszélt telefonon. A „telefonbetyárok” afrikai diplomatáknak adták ki magukat, Bach pedig arról beszélt nekik, hogy a NOB létrehozott egy felügyelőbizottságot, amely az orosz sportolók hazafias kijelentéseit követi nyomon az interneten, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az orosz kormány szimpatizánsai nem vesznek majd részt az idei párizsi játékokon. Bach azt is elismerte, hogy arra kérték az Ukrán Olimpiai Bizottságot, hogy tájékoztassa őket, ha ilyen atlétákról vagy hivatalos személyekről tudomása van.

Marija Zaharova | Fotó: mid.ru

Az MTI beszámolója alapján a NOB első embere azt is elmondta a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarovnak és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecovnak, hogy azok az afrikai sportolók, akik részt kívánnak venni az Oroszország által szeptemberben megtartandó barátság játékokon egyebek között azt kockáztatják, hogy nem indulhatnak többé a jövőbeni olimpiákon.

Ismeretes, hogy a NOB már korábban bojkottra szólította fel tagjait a Barátság Világjátékok kapcsán, ugyanakkor arról is már korábban döntöttek, hogy az orosz kormányt támogató sportolókat még semleges színekben sem fogadják majd az olimpián. Orosz és fehérorosz sportolók különben az ötkarikás játékok megnyitóján sem vonulhatnak majd fel.

Zaharova ugyanakkor úgy értelmezte a telefonbeszélgetésben elhangzottakat, hogy Bach „elismerte, hogy összejátszik az ukrán féllel. „Felhatalmazást adott nekik, hogy információkat gyűjtsenek az orosz sportolókról, amelyek alapján megtagadhatják az orosz sportolók részvételét az olimpiai eseményeken. Gondoljanak csak bele! Hogyan lehetséges ez egyáltalán?” – nyilatkozott Zaharova. Szerinte ez „nyilvánvaló” konspiráció. „Csakhogy nem két magánszemély összejátszása, hanem egy bizonyos irányultságú nemzetközi szervezet vezetőjének összejátszása egy féllel annak érdekében, hogy kiszorítson egy harmadik felet egy országcsoport érdekében. Ez szörnyű” – tette hozzá. A diplomata szerint a NOB köteles vizsgálatot indítani, ellenkező esetben egyszerűen az egész olimpiai mozgalom szétesik és lehetetlen lesz később újra összerakni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?