Nem vonulhatnak fel az oroszok az olimpia nyitóceremóniáján

Az utolsó részleteket is tisztázták az orosz és a fehérorosz sportolók párizsi szereplése kapcsán: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ügyvezető tanácsa nem engedi felvonulni az idei nyári olimpián semleges színekben induló versenyzőket a nyitóünnepségen. A játékokat lezáró ceremónián való szereplésükről később döntenek.

Mint már írtuk, Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt szankcionálták, így versenyzőik csakis egyéni sportágakban és semleges színekben vehetnek majd részt a nyári csúcseseményen. Csak kvótát szerző versenyzők indulhatnak, de csak akkor, ha nem állnak szerződéses viszonyban országuk honvédelmi vagy nemzetbiztonsági hatáságaival. Mivel több nemzetközi viadalról eltiltották őket, a NOB keddi tájékoztatása alapján egyelőre csak 12 orosz és 7 fehérorosz sportoló váltott jegyet Párizsba.

Fotó: IOC/Tullio M. Puglia

Őket a semleges színeket jelentő AIN jelzést használják majd az országjelzés helyet, ha pedig aranyérmet nyernek, akkor országuk himnusza helyett egy szöveg nélküli zenedarabot játszanak majd le az éremátadón.

A NOB közleménye alapján bár a semleges színekben induló sportolók nem vonulhatnak fel a hivatalos küldöttségekkel a nyitóceremónián, azért lehetőséget teremtenek arra, hogy az olimpia megnyitóját „megéljék”. Emlékeztettek, hogy hasonló forgatókönyv szerint jártak el az 1992-es barcelonai olimpián, amikor az egykori Jugoszláviát érintő szankciók miatt a szerb és a montenegrói sportolók szerepeltek semleges színekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?