Oroszország kizárólag politikai céllal szervezi a Barátság Világjátékokat, a NOB bojkottra szólít

Oroszország kormánya szembemegy az olimpiai charta alapelveivel és kizárólag politikai indíttatásból készül megszervezni a Barátság Világjátékokat – jelentette ki keddi állásfoglalásában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), felszólítva minden tagját, hogy utasítsák el az azon való részvételt.

Rámutattak, hogy idén szeptemberben Moszkvában és Szentpéterváron lenne az első nyári Barátság Világjátékok, majd 2026-ban Szocsi adna otthont a téli játékoknak. „Ennek érdekében az orosz kormány intenzív diplomáciai offenzívát indított hivatalos személyek által. Hogy a politikai indíttatást még nyilvánvalóbbá tegyék, szándékosan kijátsszák a célállamok sportszövetségeit. Ez égbekiáltó megsértése az olimpiai chartának és az ENSZ számos határozatának” – olvasható a közleményben. Emlékeztettek, hogy az oroszok a sajtóban csak „ellenolimpiaként” emlegetett játékok megszervezéséhez külön bizottságot hoztak létre.

Thomas Bach | Fotó: IOC/Greg Martin

A NOB szerint „cinikus próbálkozás” Oroszország részéről, hogy politikai síkra terelje a sportot. A NOB sportolói bizottsága egyértelműen ellenzi, hogy a sportolókat politikai propagandára használják fel. „A testület még annak a kockázatát is látja, hogy a sportolókat a kormány kényszeríteni fogja, hogy ilyen politikai sporteseményen részt vegyenek, kihasználva őket politikai propaganda-kampányban” – fogalmaztak.

Hozzátették azt is, hogy az orosz kormány teljes mértékű tiszteletlenséget mutat a nemzetközi doppingellenes küzdelemmel és a versenyek tisztaságával szemben. „Ez ugyanaz a kormány, amelyik részt vett a 2014-es téli olimpia alkalmával a rendszerszintű doppingolásban és később az adatok manipulációjában” – mondta a NOB. Kiemelték, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alig pár napja adott hangot aggodalmának, hogy a Barátság Játékokat nem a WADA védelme alatt szervezik, és arra szólította fel az a kódex aláíróit, hogy legyenek óvatosak és ne legalizálják az eseményt, mert annak tisztaságáért a WADA nem tud garanciát vállalni.

Állásfoglalásában a NOB elítélt minden olyan kezdeményezést, amely a sportot politikai ügyé teszi, és arra szólította fel az olimpiai mozgalom tagjait és az államok kormányait, hogy utasítsák vissza az ilyen eseményeken való részvételt.

Emlékezetes, hogy a NOB tavaly felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mert megsértették az olimpiai chartát, amikor tagjaik közé felvették az Ukrán Olimpiai Bizottság fennhatósága alá tartozó, az oroszok által törvénytelenül annektált négy ukrán régió sportszervezeteit. Az ukrajnai háború miatt Oroszország sportolói kizárólag semleges színekben vehetnek részt az idei nyári párizsi olimpián. Csakis egyéni sportágakban versenyezhetnek, és akkor, ha nem állnak szerződésben orosz honvédelmi vagy nemzetbiztonsági hatásággal. Az oroszok pár napja megerősítették, hogy bár továbbra is törvénytelennek és igazságtalannak tartják a szankciót, nem fogják bojkottálni az ötkarikás játékokat.

Tigris lesz a Barátság Világjátékok kabalfigurája | Fotó: a World Friendship Games hivatalos honlapja

Megszervezik ugyanakkor a Barátság Világjátékokat, amelyre 36 sportág képviselőit várják szeptemberben. A szervezőbizottságot az az Umar Kremljov vezeti, aki tavaly – az ökölvívószövetség elnökeként – úgy fogalmazott, hogy a NOB vezetői olyanok a sportban, mint a „prostituáltak”, belekeveredtek a politikába és nem védik a sportolók érdekeit.

Thomas Bach, a NOB elnöke kedden a Reuters beszámolója alapján arról beszélt, hogy az orosz kormány egyre agresszívebben viselkedik az általa vezetett bizottsággal szemben. Elmondása alapján a támadások változatosak, nevezték már faszisztának, a játékok és az olimpiai mozgalom lerombolójának is. „Mind orosz elöljáróktól származik. Azt nem tudom, hogy személyesen Vlagyimir Putyintól vagy sem. Nem követem naponta a Telegramot, nem vagyon annyira mazochista” – fogalmazott Bach.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden és szerdán tartja soros ülését, amely alkalmával arról is döntenek, hogy az orosz sportolók részt vehetne-e majd a nyári olimpiai megnyitóján, illetve a záróünnepségen. Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy az izraeliek nem sértették meg az olimpiai chartát, ezért sportolóiknak nem kell semleges színekben versenyezzenek, ugyanakkor palesztin sportolókat is várnak majd a nyári játékokra.

Oroszország, pontosabban a Szovjetunió 1984-ban is szervezett Barátság Játékokat azzal a nyolc szocialista országgal együtt, akik abban az évben bojkottálták a Los Angeles-i nyári olimpiát. Noha hivatalosan tagadták, hogy „ellenolimpiának” szánták, többször is a keleti blokk „alternatív olimpiájaként” emlegették. Több ország képviseltette magát az eseményen, de élsportolókkal elsősorban a nyári olimpiától távolmaradt nemzetek szerepeltek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?