Olaszország és Németország kapja a teljesítményért járó helyeket a BL-ben

Olaszország és Németország eggyel több csapattal szerepelhet majd a Bajnokok Ligája következő idényében – közölte csütörtökön az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). Mindkét ország az együtthatós pontszáma révén szerezte meg a teljesítményért járó főtáblás helyeket.

Ismeretes, hogy a következő idénytől új formátumban szervezik a legrangosabb európai klubtornát, amelynek főtáblája 36 csapatosra bővül. Ebből két helyet tartanak fenn az együtthatós rangsor élen végzett sportszövetségek képviselőinek. A koeffiecienst az adott országok csapatainak nemzetközi porondon, azaz a három kontinentális klubtornán elért eredményei alapján számolják, összesítik majd az kiszámolt átlag szerint rangsorolnak.

Fotó: UEFA/képernyőmentés

Emiatt áll a 2023–2024-es szezonban Olaszország az élen, míg közvetlenül mögötte Németország a Borussia Dortmund szerda esti BL-elődöntős győzelme révén ugyancsak bebiztosította, hogy legjobb kettő között végezzen. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg fenntartott négy helyett, öt csapatot indíthatnak a következő BL-idényben a főtáblán.

Az olasz élvonalbeli bajnokságban, a Serie A-ban négy fordulóval a szezon vége előtt az AS Róma áll az összesített ötödik helyén. Az Internazionale már bebiztosította a bajnoki címét az AC Milan, a Juventus és a Bologna előtt, de egyelőre csak a két milánói gárda BL-szereplése biztosított.

A német Bundesligában három fordulóval a szezon vége előtt épp a Borussia Dortmund az ötödik a tabellán, ahol a már biztos bajnok Bayern Leverkusen mögött a Bayern München, a Stuttgart és az RB Leipzig is biztos BL-főtáblásnak számít.

Olaszországban az Inter már a bajnoki címet is megünnepelte | Fotó: Inter/Fb

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga majdani győzteseinek alanyi jogon jár majd a BL-főtáblás hely. Angliának és Spanyolországnak 4, Franciaországnak 3, Hollandiának 2, Portugáliának, Belgiumnak, Skóciának és Ausztriának pedig 1-1 hely jut. Melléjük csatlakoznak a selejtezőkből továbbjutó alakulatok – a bajnoki ágról öten, a nem bajnoki ágról ketten kvalifikálhatnak a főtáblára.

Az angol Premier League-ben még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa az Arsenal, a Manchester City és a Liverpool között. Hármójuk mögött az Aston Villa a negyedik, de egyelőre csak az Arsenal és a City helye biztos. Spanyolországban még öt forduló maradt hátra, a Real Madrid tizenegy pontos előnnyel vezet az összetettben a Barcelona előtt, mindketten BL-főtáblásak lesznek. Mögöttük a Girona FC és az Atlético Madrid harcolnak a pozícióért. Franciaországban a PSG már bebiztosította a bajnoki címét, mögötte a Monaco és a Brest állnak jelenleg a második, illetve harmadik helyen, de a Lille és a Nizza is versenyben vannak a BL-főtábláért. Hollandiában nem dőlt még el az első hely sorsa, az viszont igen, hogy a PSV Eindhoven és a Feyenoord lesz a két BL-főtáblás. Portugáliában, Belgiumban, Skóciában és Ausztriában bajnokavatásra várnak.

Románia és Magyarország bajnokcsapatai a BL-selejtezőkben indulhatnak csak. Az viszont már ismert, hogy az FCSB és a Ferencváros küzdhetnek meg a kvalifikációért az első körből indulva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?