Kiderült, hogy mennyi pénzt kap az UEFA-tól a majdani BL-győztes

Összesen több mint 3,3 milliárd eurót oszt majd szét az Európai Labdarúgó-szövetség a kontinentális klubtornákon szerepelő csapatok között a 2024–2025-ös idényben. A legtöbbet a Bajnokok Ligájában részvevő klubok kapják, nekik ugyanis a teljes pénzalap 74,38 százalékát szánja a kontinentális testület. Az Európa Ligában szerepelőknek így 565 millió euró, a Konferencia Liga együtteseinek pedig 258 millió euró jut.

Arról már beszámoltunk, hogy a következő idényre megreformálják ezeket a klubtornákat, amellett, hogy 32-ről 36 csapatra bővítik a főtáblát, az ott zajló küzdelem is változni fog, hiszen a klasszikus csoportkört felváltja egy bajnoki rendszer a kieséses szakasz előtt.

Fotó: UEFA

A spanyol El Mundo Deportivo beszámolója alapján az UEFA már tájékoztatta a tagszövetségeit és a klubokat arról, hogy az elkövetkező három esztendőben az összedíjazást három részre osztják. A pénz 27,5 százalékát egyenlően osztják szét az érintett csapatok között, 37,5 százalékot a győzelmek és a döntetlenek függvényében, míg 35 százalék egy új értékrend szerint kerül majd elosztásra.

A spanyol lap alapján az Agerpres kiemelte, hogy a selejtezőkben részt vevő csapatok között 30 millió eurót oszt szét az UEFA. A kiesők egyenként 4,29 milliót kapnak, a 36 főtáblás pedig 18,62 millió eurót. Utóbbiak számára kiegészítő jövedelmet jelent a győzelemért járó 2,1 milliós prémium, vagy a döntetlenek után fizetett 750 ezer eurós jutalom. Külön jutalmazzák a csapatok összetettbeli helyezését, így például az első helyezett 9,9 millió eurót, az utolsó helyezett 270 ezer eurót kap majd. A legjobb nyolc csapatnak további 2 millió eurót, a 9-16. helyezetteknek pedig egymillió eurót szánnak.

A kieséses szakaszban az osztályozóra jutott csapatok 1 milliót kapnak, a nyolcaddöntőbe jutásért pedig 11 millió jár. A negyeddöntős szereplés 12,5 milliót, az elődöntő 15 milliót, a finálén való részvétel pedig 18,5 millió eurót hoz majd a konyhára.

A majdani BL-győztes biztosan kap majd 10,5 millió eurót jutalomként, ugyanakkor csak a fix összegekből is legalább 86 millió eurót fog összegyűjteni az idény során. A spanyol lap emlékeztet, hogy az aktuális idényben ez az összeg 68 millió euró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?