banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„Nagyon sok múlik azon, ki mennyit dolgozik” – Katona Zsolt edző a strandbirkózó világbajnoki címről

Lőrincz Magor Görögországban nyert aranyérme után elégedetten értékelte a Székelyudvarhelyi ISK teljesítményét az őket felkészítő tréner. Katona Zsolt apjával, Lászlóval közel tíz éve dolgozik a helyi birkózás fellendítéséért.

A klubnál ők és versenyzőik is úgy gondolják, a szép sikerek után folytatni kell a kemény munkát a teljesítmény fenttartásához.

Ahogyan arról a Maszolon már beszámoltunk, komoly sikereket értek el a Székelyudvarhelyi ISK birkózói a hétvégi, görögországi strandbirkózó világbajnokságon, Lőrincz Magor a dobogó tetejére állhatott fel, Lőrincz Balázs pedig bronzérmet szerzett. A sikerekről a csapat egyik edzőjét, Katona Zsoltot kérdeztük.

Lőrincz Magor világbajnok és edzői | Fotók: Székelyudvarhelyi ISK

„Hat éves korom óta birkózók, ebben a közegben nőttem fel. Miután végeztem az egyetemmel, hazaköltöztem és tűzoltó lettem, most pedig édesapám, Katona László munkáját segítem az Iskolás Sportklubnál. Amióta itthon vagyok, minden egyes héten együtt tartjuk az edzéseket. Azok a versenyzőink, akik most ilyen jó eredményeket értek el, körülbelül abban az időszakban kezdték a birkózást” – idézte fel az út elejét a sportszakember.

A strandbirkózásról elmondta, nem újkeletű dolog Romániában, már tíz évvel ezelőtt is szerveztek versenyt az országban, de akkor még csak a felnőtt mezőny számára. Az idő elteltével egyre több olyan esemény jött létre, amelyeken a fiatal sportolók is saját korosztályukban küzdhettek meg az érmekért.

Nemrég tovább bővült a versenynaptár: idén már Európa-bajnokságot is szerveztek, amelyet saját kategóriájában meg is tudott nyerni Lőrincz Magor. A fiatal sportoló nemrég elért világbajnoki címét követően Katona Zsolt úgy érzi, ezt a sportágat neki találták ki.

„A covid előtt mi csakis teremben készültünk ezekre a versenyekre. Ritkán jutottunk el olyan edzőtáborba, ahol volt homok is, akkor kihasználtuk a lehetőséget. Székelyudvarhelyen a városháza néhány évvel ezelőtt felújította a strandot. Kaptunk ott egy kis részt, amelyet eredetileg röplabdának szántak, ott adódott lehetőség az edzésre. A talaj akkora különbséget ad a hagyományos- és a strandbirkózás között, hogy ha nem gyakorolnánk homokban is, nem értünk volna el ilyen eredményeket” – hangsúlyozta a felkészüléssel kapcsolatban az edző.

A Kateriniben rendezett világbajnokságon a Lőrincz testvérek mellett Egyed Gergő is versenyzett, ő a nyolcadik helyen végzett az U17-es mezőny 60 kg-os súlycsoportjában. Jó eredményeik után otthon folytatják az edzéseket az ISK sportolói, a strandszezon lejártával ugyanis visszatérhetnek a szőnyegre.

Idén több sportolójuk korosztályt váltott, ezért az edzőknek nem voltak velük szemben nagy elvárásaik, hiszen ismét náluk egy-két évvel idősebb riválisokkal versenyeztek. Lőrincz Magorék év elején ugyan értek el jó eredményeket, de nem jött ki a lépés számukra az országos bajnokságon – elúszott az első hely.

„Teljes gőzzel készülünk az őszi országos bajnokságokra. Attól függetlenül, hogy strandbirkózásban komoly eredményeket értek el a srácok, most még nagyobb munkát kell belefektetnünk ahhoz, hogy a teljesítményt fenn tudjuk tartani. Most az egész csapat látja azt, hogy képesek lehetnek nagy eredményt elérni, nagyon sok múlik azon, ki mennyit dolgozik” – tért ki a közeljövőre kitűzött célokra Katona Zsolt, aki reméli, a székelyudvarhelyi csapatnak a továbbiakban is sikerül a hétvégihez hasonló sikereket elérnie.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?