Keserédes a székelyudvarhelyi birkózás ünnepe

Idén 95 évet ünnepel a székelyudvarhelyi birkózás, az ebből az alkalomból létrehozott fotótárlatot Răzvan Pîrcălabu, a Román Birkózó Szövetség elnöke is megtekintette. A szakvezető beszélt a Székelyudvarhelyre tervezett olimpiai birkózóközpontról, a tokiói esélyekről és az udvarhelyi birkózás helyzetéről is.

Ambrus Sándor és Razvan Pircalabu | Csedő AttilaSzékelyudvarhelyre látogatott csütörtökön Răzvan Pîrcălabu, a Román Birkózó Szövetség elnöke, akit június végén Dortmundban négy évre az európai szakszövetség alelnökének választottak meg. A Szovátán nyaraló szakvezető Ambrus Sándor, a Fások Sportklub elnökének meghívására érkezett a székely anyavárosba, hogy megtekintse a székelyudvarhelyi birkózás fennállásának kilencvenötödik évfordulója alkalmából létrehozott, és július folyamán megtekinthető szabadtéri fotótárlatot.

„A gyermekkoromat láttam viszont ezeken a fényképeken, és persze nagyon sok kollégámat, az elődeink közül pedig olyanokat is, akiket példaképeimnek tekintek. Libabőrös lesz az ember, amikor ily módon élheti újra a múltját” – mondta Pîrcălabu. A szövetségi vezető a helyi birkózás múltját is méltatta, elmondta, Székelyudvarhely nagyszerű sportolókat adott a hazai birkózásnak, és reméli, hogy ez a jövőben is így marad.

A tokiói olimpiával kapcsolatosan Răzvan Pîrcălabu elmondta, hogy néhány nap múlva indulnak Tokióba, ahol Romániát öt birkózó képviseli. „Mindnyájan esélyesek az éremre, remélem, isten segedelmével elérjük a célkitűzésünket, ami egy, jó esetben két olimpiai érem begyűjtését jelenti” - közölte a szakvezető.

Olimpiai birkózóközpontot terveznek

Az udvarhelyi birkózás jelenlegi helyzetével kapcsolatban, Răzvan Pîrcălabu elmondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy a városvezetőség nem támogatja kellőképpen a birkózást, annak ellenére, hogy az egészséges életmód mellett magát a várost is népszerűsíti. „Kár, hogy egy ilyen hagyományokkal és tehetségekkel rendelkező városban a sportág nem részesül megfelelő támogatásban. A szövetség részéről már két éve tervezzük egy olimpiai birkózóközpont létrehozását Székelyudvarhelyen, sajnos közbeszólt a járvány. Azt tervezem, hogy az olimpiát követően visszajöjjek Udvarhelyre és az illetékesekkel egy asztalhoz leülve megbeszéljük, mit lehet tenni ez ügyben” - fogalmazott a Román Birkózó Szövetség elnöke.

1 teremfocis = 10 birkózó

A szövetségi elnök által elmondottaknak az az apropója, hogy a felnőtt és junior korú birkózókat tömörítő udvarhelyi Fások Sport Klubnak első körben mindössze 30 ezer lej vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a székelyudvarhelyi önkormányzat. Azonban egy jogi kifogás miatt a testület nem szavazta meg a sporttevékenységekre kiírt helyi pályázatok határozattervezetét. A pályázatokat az elbíráló bizottság újraértékelte, a női kézilabdának járó 35 ezer lejes támogatást visszavonta, a többi pályázónak javasolt összegeket a korábbi kifogások és óvások ellenére nem módosította, a július 19-i rendkívüli tanácsülésen pedig az önkormányzati testület meg is szavazta.

A legnagyobb összeget, 343 ezer lejt a Székelyudvarhelyi Futsal Klub kapta, a 34 leigazolt és nem leigazolt teremfocist foglalkoztató klubnál ez sportolónként több mint 10 ezer lejt jelent. A nagypályás férfi és női labdarúgás (két pályázat által) összesen 460 ezer lejes támogatásban részesült, labdarúgóként ez 1220 lejes támogatást jelent. A Fások Sportklub mintegy félszáz birkózót foglalkoztat, de támogatást csak 31-re kért, a megszavazott 30 ezer lej sportolóként az ezer lejt sem éri el.

Kapcsolódók

Kimaradt?