Moréh Tamás számára a párizsi nyári olimpiára való kijutás a következő cél

Moréh Tamás saját archívumaMoréh Tamásra 2017-ben figyelt fel az íjászszakma, amikor az IFFA Romániában megrendezett beltéri versenyén világbajnok lett. Egy évvel később a budapesti Európa-bajnokságon szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A tehetséges sportoló a Maszol megkeresésére elmondta, az olimpiára való kijutás és további egyéni versenyek mellett hosszú távú céljai közé tartozik az, hogy életre keltse, népszerűsítse a sportíjászatot.

- Hogyan talált meg téged ez a sport? Mesélj egy kicsit a kezdetekről.

Első alkalommal édesapám vitt el egy íjászattal foglalkozó edzésre. Már az első edzés után éreztem, hogy ez a sport tetszik nekem és fokozatosan beleszerettem ebbe a sportágba. A fordulópont akkor következett be, amikor 8 éves koromban, az első komolyabb versenyemen, amit pont itt, a Marosvásárhelyi Várban tartottak, kikaptam egy szerintem igazságtalanság miatt és 4. helyezett lettem. Ekkor döntöttem el ugyanis, hogy komolyabban fogok edzeni, hogy legközelebb lehetőség se adódjon, hogy egy pontbeli különbség miatt akár a dobogóról is lecsússzak.

Az említett versenyt követően, amelyen hagyományos íjjal versenyeztem, újabb megmérettetések követték, ahol egyre jobban teljesítettem. Később egy vadászreflex íjat próbáltam ki. Ezzel már sokkal pontosabban tudtam lőni, így egyre jobban tudtam teljesíteni és lassan kezdtem úgymond építkezni.

- Miben változott meg az életed, amikor elkezdtél nagyon komoly eredményeket hozni?

Mikor egyre jobb íjakkal kezdtem el versenyezni és végre kezdtek jönni az eredmények, a szakma felfigyelt rám. Finanszírozták az edőztáborokat, a felkészülésemet elősegítő tréningeket, majd leigazolt az ország egyik legjobb klubja, a Dévai SCM. Persze az edzéseim javarészét Marosvásárhelyen végeztem édesapám, Moréh Zoltán Levente segítségével, aki végig a legnagyobb támogatóm volt és a mai napig is az. Az olimpiai íjászatra ketten készültünk fel úgy a világbajnokságra, mint az Európa-bajnokságra, de a többi versenyre való felkészülést is együtt csináltuk végig.

- Jelenleg olimpiai íjjal versenyzel, és azon dolgozol, hogy kijussál a jövőben Párizsban megrendezett nyári játékokra. Hogy állsz a felkészüléssel, hiszen számos kvalifikációs versenyen kell teljesíteni a kijutáshoz és a mezőny nagyon erős nemzetközi szinten?

Pillanatnyilag elég jó fázisnál tart a felkészülésem, ha tudom hozni az eredményeket jó esélyeim vannak arra, hogy kijussak akár a következő olimpiára. Egyre gyakrabban vannak táborok, ahol részt veszek, emellett mostmár édesapám mellett van egy hivatalos edzőm is Viorel Hăbian, az országos felnőtt válogatott edzője. Szinte minden hónapban van egy egy hetes, tíz napos edzőtáborom vele.

- Nagyon fiatal vagy még mégis a felnőtt kategóriában versenyzel. Milyen kihívás ez számodra?

A tapasztatat hiánya az egyetlen hátrányon. Nyilván, aki 20-30 éve versenyzik, már tudja mi vár rá, hogyan kell felkészülni és hogyan kezelje a versenyhelyzetet. Egyelőre úgy gondolkodom, hogy minél jobban lőjek, hogy esélyem legyen az olimpiára való kijutásra. Ez az egyetlen elvárás magammal szemben, amit szeretnék teljesíteni. Ha kijutok az olimpiára bátor leszek, hiszen ott a verseny súlya miatt is az győz, aki a verseny napján a legjobb, a legjobban kezeli a feszültséget. Ilyen szinten nem teszek terhet magamra, mivel remélem, hogy idővel több olimpián is részt fogok majd tudni venni.

- Kik a példaképeid, van olyan versenyző, akire felnézel?

Van több olyan versenyző is a nemzetközi mezőnyből, akire felnézek és tanulmányozom stílusát. Az egyikkel, a holland Steve Wijlerrel sikerült is találkoznom Horvátországban 2020-ban. Ugyancsak remek íjásznak tartom Brady Allisont is, aki világcsúcstartó 70 méteren. Ide sorolnám még Kim Woojint is, aki hihetetlenül lő.

- Melyik a kedvelt távod az íjászatban?

Szeretem az összes távot, de a legerősebb távom a 70 méteres, erre is készülök a leginkább, ebben szeretnék a leginkább teljesíteni. Mivel a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum diákja vagyok, sok olyan órám van, amelyik segít a fizikai és mentális felkészülésben. Emellett háromszor egy héten konditerem edzésen is részt veszek, ami az állóképességemet növeli. Minderre tevődnek rá az íjászati edzések is, amelyekben specifikus elvárásoknak kell megfelelnem. A Román Íjászati Szövetség is nagyon sokat támogat, ami persze megkönnyíti a felkészülési folyamatot.

- Hogyan éled meg a sportágban eddig elért sikereidet, hogyan dolgozod fel őket?

Mindig a jelenben élek, és csak arra összpontosítok, mi a pillanatnyi feladatom. Ha nyerek, persze nagyon örülök, de lépek is tovább a következő cél irányába.

- Milyen további terveid vannak a jövőre nézve?

Mivel újra létesült a Marosvásárhelyi VSK Sportklub íjász szakága, igyekszünk építeni a csapatot, ezt a sportágat népszerűsíteni. A mostani olimpia után szeretnék még legalább négy olimpián részt venni, majd ezt követően edzőként tevékenykedni, továbbépíteni ezt a szakágat. Ez természetesen azt is jelenti, hogy sportegyemen tanulnék tovább, de még nem tudom, hogy melyik városban. 

- Hogyan népszerűsítenéd az íjászatot?

 Az íjászat népszerűsítését a sportág bemutatásával, az íjászat kipróbálásának lehetőségével képzelem el például iskolákban, ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy akár egy héten egyszer választható tevékenység legyen testnevelés órán.

- Miért fontos a sport, mit üzennél a generációdnak?

A sport fegyelmezetté, összeszedetté, éretté tesz. Egy olyan célt tud adni, amivel egy egészséges életet, életstílust lehet felépíteni, persze ezért komolyan meg kell küzdeni, de kitartással és hittel nagyon sok mindent el lehet érni. Ebben hiszek, és erre biztatnám a velem egykorúakat is, találjanak egy olyan sportot, ami boldoggá, teljessé teszi.

Moréh Tamás eredményei
Országos versenyeken 22 alkalommal lett első helyezett, többek között 18m/30m/50m/60m/70m/field próbákban, valamint az év kategória szerint is (13 év alatt, 15 év alatt, 18 év alatt, 21 év alatt, és felnőtt kategóriákban szerzett első helyeket)
Szintén országos versenyeken 3 alkalommal lett második, 18 m 18 év alatti kategóriában, 60 méteren 18 év alatti kategóriában, valamint field felnőtt kategóriában.
Harmadik helyezett hat alkalommal volt, amelyből 3 esetben a felnőtt kategóriában 18 méteren, egy alkalommal 18 méteren 21 év alatti kategóriában és egy esetben 18 méteren 21 év alatti kategóriában, csapatban.
2017 IFFA beltéri verseny, Románia - világbajnoki első hely
2018 IFFA beltéri verseny Budapest, Európa Bajnokság- első hely

Kapcsolódók

Kimaradt?