Megalázó vereséggel debütált a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya

Nehezen emészthető vereséggel kezdett Románia férfi kosárlabda-válogatottja a 2027-es világbajnokság európai előselejtezőiben: több mint húsz pontos előnyt követően, hosszabbítás után 76-72-re kikapott hazai pályán Luxemburgtól.

Ez a csütörtök esti találkozó volt az első, amelyen Mihai Silvășan ült szövetségi kapitányként a „trikolórok” kispadján, ráadásul a meccset Kolozsváron, az U-BT mesterének otthonában rendezték.

Fotó: fiba.basketball

Bár a játék nem volt látványos, eleinte semmi jel nem utalt arra, hogy bármi elronthatná a szakember debütálásának megünneplését, főleg azután nem, hogy Emanuel Cățe vezérletével a harmadik negyed után már 23 pont volt a hazaiak előnye. A negyedik negyed viszont rémálommá változtatta a találkozót. A vendégek pontról pontra dolgozták le a hátrányukat, miközben a hazaiak egyetlen kosarat sem dobtak. Luxemburg 51 másodperccel a vége előtt a vezetést is átvette, majd Kuti Nándor volt az, aki z utolsó pillanatokban hosszabbításra mentette a játékot (67-67), de a hazaiak a ráadásban sem tudtak változtatni a végkifejleten.

A 76-72 arányú vereségét követően Mihai Silvășan magára vállalta a felelősséget, mert szerinte tanítványai „példás hozzáállást” tanúsítottak. „Amíg velem lesznek, nem akarom, hogy bármelyikük is lehajtott fejjel szégyenkezzen. Nemzetként a kosárlabdázásban ott állunk, ahol. Amit tehetünk, hogy a hozzáállásunkat irányítjuk, és én teljesen őszintén vallom, hogy ezen a téren a játékosaim 10-es érdemelnek. Csodálatosak voltak a felkészülés során és ezzen a meccsen is harminc percen át. Még ha támadásban nem voltunk termékenyek, jó minőségű kosárlabdát mutattunk. (...) Sajnos nem jutottunk túl azon a mélyponton, amikor perceken át egyetlen kosarat sem dobtunk” – mondta a szakember.

Románia a B csoportban Norvégia ellen idegenben folytattja az előselejtezőket november 21-én, majd három nappal azt követően Luxemburg vendége lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?