MLSZ: „illetéktelen és megalapozatlan a FRF beavatkozása”

Folytatódik az adok-kapok a Magyar Labdarúgó-Szövetség (MLSZ) és a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) között azzal kapcsolatban, hogy a magyar válogatott mérkőzésein kifeszíthető-e Nagy-Magyarország térképe.

Mint írtuk, az MLSZ hétfőn közölte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), és annak diszkriminációellenes csoportjától (FARE) kapott visszajelzések után azt a döntést hozta, hogy bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarország (Nagy-Magyarország – szerk. megj.) szimbólumának és az árpádsávos zászlók bevitelét a magyar labdarúgó válogatott soron következő mérkőzéseire. A hír óriási felzúdulást váltott ki Romániában, a FRF az UEFA-hoz fordult és a Nyon-ból kapott válasz alapján közölte:

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó-szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken. Úgy véljük, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség tévesen tette ezt a bejelentést, mivel ezen szimbólumok megjelenítése eltér az UEFA fegyelmi szabályzatától (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), és az FRF szükség esetén minden bizonnyal a fegyelmi bizottságok elé fogja terjeszteni az ügyet”.

Az MLSZ kitart a döntése mellett 

A bukaresti „ellentámadás” nem késztette meghátrálásra az MLSZ-t, amely szerda este egy újabb közleményt adott ki az ügyben.

„Az UEFA és a FARE írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét” – áll ki korábbi álláspontja mellett az MLSZ. Mint írják, a hétfőn adott részletes és pontos tájékoztatást „sajnálatosan néhány esetben félreértették, félremagyarázták”. 

Az MLSZ ismételten leszögezi „az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét”.

Az MLSZ az UEFA és a FARE írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítélte meg, hogy a magyar szövetség álláspontját a két szervezet érdemben nem vitatta és nem cáfolta, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.

MLSZ: „a FRF egyoldalúan értelmezte a tényeket”

Az MLSZ közleménye kitért a bukaresti reakciókra is. „Ismereteink szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését. Az MLSZ a maga oldaláról a román szövetséggel való együttműködését korrektnek tekinti, és a jövőben is törekszünk a jó viszony megőrzésére, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan. Éppen ezért levélben tájékoztattuk a társszervezetet, hogy jelen esetben nem a román szövetség kompetenciájába tartozik az MLSZ által meghozott döntés megítélése és kommunikációja” – áll az MLSZ közelményében.

Romániában mindenkinek van véleménye az üggyel kapcsolatban

Mint írtuk, az üggyel kapcsolatban megszólaltak a román válogatott volt tagjai, a román labdarúgás „megmondóemberei”, Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, a román ultrák képviselői. 

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: „a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken”. Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: „Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken”. Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a „politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban”.

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés „veszélyes precedenst teremthet”, szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, „nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát”.

Nem volt hajlandó viszont állást foglalni a román külügyminisztérium és Dan Cărbunaru kormányszóvivő; ez utóbbi azzal hárította el az újságírói kérdést, hogy „UEFA-engedély” híján nincs miért állást foglalniuk, a „politikát nem kell összekeverni a sporttal”.

A Marco Rossi által irányított magyar válogatott csütörtök este, romániai idő szerint 20:30 órától lép pályára Észtország válogatottja ellen egy felkészülési mérkőzésen. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. 

Kapcsolódók

Kimaradt?