A FRF hallani se akar a Nagy-Magyarország jelkép elfogadtatásáról

Fotó: M. Á. Zs.A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) hallani se akar arról, hogy az MLSZ elfogadtassa az UEFA-nál Nagy-Magyarország jelképét. 

„A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) nem fogadja el, és soha nem fogja elfogadni, hogy Nagy-Magyarország jelképe jelen legyen a stadionokban. Ezt az álláspontunkat az UEFA és a FIFA tudtára adjuk, ha napirendre kerül a téma. Amit – meggyőződésünk – a többi régióbeli szövetség is megtesz majd” – reagált a gsp.ro megkeresésére a FRF azzal kapcsolatban, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke egy interjúban előrebocsátotta, megpróbálják elfogadtatni a Nagy-Magyarország jelképeket és az árpádsávos zászlót az UEFA-nál és a FIFA-nál.

A FRF álláspontja szerint „a revizionizmusnak nincs helye a labdarúgásban”, és az UEFA határozottan elítél minden politikailag, ideiológiailag, vallásilag provokáló vagy sértő jelképet, ezek „szigorúan ki vannak tiltva a stadionokból”.

Mint korábban írtuk, Csányi Sándor MLSZ-elnök az M4 Sportnak adott interjúban azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót.

„Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem" - mondta a sportvezető, aki egyben az UEFA alelnöke is.

Csányi megjegyezte, bár a FARE (Football Against Racism In Europe), az UEFA diszkriminációellenes csoportja tagadja, hogy büntetné a Nagy-Magyarország jelképet, de a vele szembeni kifogása háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt. Minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítette.

Csányi Sándor beszélt a FARE által kifogásolt másik jelképről is: „az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül”.

Csányi hozzátette, nem vágyik arra, hogy árpádsávos zászlók legyenek a lelátón, mert Magyarországnak van hivatalos zászlója, de azt sem szeretné, hogy ha valamelyik szurkoló kihoz egyet, azért büntessék a magyar drukkereket, a szövetséget és a válogatottat. „Ha már a szurkolók ennyire ragaszkodnak hozzá, és szerintem se annyira túlzóak ezeknek a jelképnek a használata, mint amennyire megítélik, megpróbáljuk elfogadtatni az UEFA-val. De nem egyedül vagyunk Európában. A szomszédos országok szurkolóit ellenkező módon irritálhatja ez a jelkép, tehát önállóan nem tudjuk eldönteni, hogy lehet-e ezeket használni, vagy sem, csak egy egyeztetési folyamat végén".

   

Kapcsolódók

Kimaradt?