Nagy-Magyarország térkép a lelátókon – kiakadtak a román politikusok

A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika - hangsúlyozták szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői.

A két párt politikusai annak kapcsán nyilatkoztak a témáról, hogy kedden a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) bejelentette, megkapta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hozzájárulását a Nagy-Magyarország térképét ábrázoló molinók beviteléhez a válogatott mérkőzéseire.

A román szakszövetség (FRF) szerdai közleményében azt állította, hivatalos állásfoglalást kértek az ügyben az UEFA-tól, és a válasz értelmében nem engedélyezték „az MLSZ által említett jelképeknek az európai szintű mérkőzéseken történő használatát”. Az FRF szerint az MLSZ hibázott a keddi bejelentésével, az ilyen jelképek használatával ugyanis áthágnák az UEFA fegyelmi szabályzatát, amely tiltja a „provokáló és/vagy politikai üzeneteket”.Fotó: Facebook/Hungarian Fanatics

Marcel Ciolacu PSD-elnök a téma kapcsán úgy fogalmazott egy szerdai Facebook-bejegyzésben, hogy „a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken”. Hozzátette, az FRF elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Hasonló állásponton van a liberálisok parlamenti képviselője, Ionuţ Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés „veszélyes precedenst teremthet”, szembemenne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy véli, az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, „nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát”.

A kormány szerint a politikát nem kell összekeverni a sporttal

A külügyminisztérium és Dan Cărbunaru kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó-szövetség  (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy – „UEFA-engedély” híján – nincs miért állást foglalniuk, a „politikát nem kell összekeverni a sporttal”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?