Könyv jelent meg a székelyudvarhelyi futball 100 évéről

Kedd reggel került a székelyudvarhelyi könyvesboltokba az helyi labdarúgás 100 éves történetét bemutató kiadvány. Mivel a könyv hagyományos értelemben vett bemutatóját halasztani kellett, ennek egy rendhagyó módját választották az érintettek.

A napokban jelent meg Katona Zoltán székelyudvarhelyi újságíró legújabb kötete, amelyet ezúttal kollégájával, Zátyi Tiborral jegyez. A Kapuról kapura, a vásártértől a sétatérig című kiadvány a székelyudvarhelyi labdarúgás 100 éves történelmét mutatja be az 1921-es Székelyudvarhely–Székelykeresztúr labdarúgó mérkőzéstől a mostani SZFC-s korszakig.

A jeles alkalomra nagyon készültek, hogy méltóképpen tudjanak megemlékezni az eltelt 100 évről, de az ünnepi tervet teljesen átírta a járványügyi helyzet. Egy maratoni rádióműsorban ugyan sikerült megszólaltatni a székelyudvarhelyi labdarúgás elmúlt néhány évtizedének jeles képviselőit, labdarúgókat, edzőket, szakvezetőket, és a gyermekek számára tervezett labdarúgótornát is végül szűkebb körben bonyolították le, de a többi eseményt halasztaniuk kellett.

„A könyvbemutatóval párhuzamosan lett volna egy gálameccs a székelykeresztúriakkal, kiállítással is készültünk, régi fociereklyékkel szerettünk volna betekintést nyújtani a régi idők focijába. De nem mondtunk le teljesen a tervről, a legutóbbi labdarúgó Eb mintájára mi is csúsztatjuk az események lebonyolítását” – nyilatkozta Botorok János labdarúgóedző, volt labdarúgó, az eseménysorozat projektmenedzsere.

Hagyományosan csak jövőben

A Katona Zoltán és Zátyi Tibor újságíró által jegyzett, az udvarhelyi labdarúgás 100 éves történelmét bemutató kötet kedd reggel került a könyvesboltokba, hagyományos értelemben vett bemutatóját azonban halasztani kellett. Hogy a kiadvány mégse maradjon bemutató nélkül, Katona Zoltán és Botorok János a helyi Star FM rádió reggeli műsorában ismertették a kiadványt, illetve beszéltek a 100 éves évfordulóhoz kapcsolódó események további sorsáról.

Katona Zoltán elmondta, hogy bár az első, hivatalosan is jegyzett labdarúgó-mérkőzést 1921. június 19-én játszották Székelyudvarhelyen, annak, hogy az udvarhelyiek és székelykeresztúriak csapata eljusson ehhez a találkozóhoz, voltak előzményei, így a kiadvány tulajdonképpen több mint száz évet ölel át. A szerzőnek ez már a kilencedik kötete, főleg helytörténeti könyveket, kiadványokat ír és szerkeszt. Bár a választott tematikák között a sport nem kizárólagos, írt már a székelyudvarhelyi kézilabdáról és asztaliteniszről is.Katona Zoltán és Botorok János | Fotók: Szász Csaba

Katona elmondta, hogy az igényes kivitelezésű kiadvány bőséges képanyaggal illusztrálva, korszakolva mutatja be az udvarhelyi labdarúgás elmúlt évszázadát, kitér a komoly sikereket elérő női labdarúgásra is, illetve a székely labdarúgó válogatottra is, amely udvarhelyi kötődésűnek mondható.

„Az eddigi köteteimmel mindig sikerült eljutnom a könyvbemutatóig, még a legutóbbi, asztaliteniszről szóló kiadvánnyal is, igaz, ekkor már jelen volt a járvány, ezért csak korlátozott részvétellel, online közvetítéssel tudtuk megvalósítani. Ezzel a kiadvánnyal inkább a halasztás mellett döntöttünk, amíg lehetővé válik, hogy klasszikus formában tudjuk bemutatni az érdeklődők előtt, remélhetőleg valamikor a jövő év elején” – fogalmazott Katona Zoltán.

Kapcsolódók

Kimaradt?