Álmok álmodói – könyv jelent meg a sepsiszentgyörgyi labdarúgás történetéről

A napokban jelent meg Csinta Samu sepsiszentgyörgyi újságíró legújabb kötete. Az Álmok álmodói a sepsiszentgyörgyi labdarúgás 100 éves történelmét mutatja be az 1921-es indulástól a legújabb OSK-korszakig.

Csütörtökön mutatták be a Sepsi OSK új stadionjában a háromszéki csapat egykori klubigazgatójának, Csinta Samu újságírónak Álmok álmodói című sportörténeti kötetét. A szerző a könyv megszületéséről elmondta: érdeklődése a futball iránt több évtizedre nyúlik vissza. Csinta Samu édesapja jelenleg a legidősebb élő sepsiszentgyörgyi futballisa.

„Ő annak idején a C díviziós, folyamatosan a B divízióba való jutással kokettáló csapatnak volt a középcsatára, gólzsákja. Nagyon szerették a városban, népszerű volt, hizen aki a gólokat rúgja, azt ismerik a leginkább. Ezáltal a szentgyörgyi futball 1950-től errefelé való történetéről nagyon sokat hallottam tőle, és gyermekkorom óta magam is futballmeccsre járó ember vagyok, a 70-es évektől errefelé már személyes tapasztalataim és emlékeim is vannak” – mondta el az újságíró.

Csinta Samu megosztotta, hogy régóta érlelődött benne ennek a sporttörténeti munkának a megírása. Ezelőtt ugyanis ilyen összefoglaló mű nem született. Korábban a néhai Áros Károly, a Háromszék újságírója készült feldolgozni a témát, ő azonban statisztikákra alapuló megközelítést tervezett, összeállításokkal, táblázatokkal. A szerző viszont leginkább a történetmeséléssel igyekezett megfogni, olvasmányossá tenni ezt a történetet.

„A Háromszék hasábjain valamikor a 2000-es évek elején megjelent egy sorozat „Hajrá, Textil!” címmel. Textil volt a hagyományos neve a szentgyörgyi csapatnak. Az a sorozat Ferencz Péternek, a csapat volt gazdasági igazgatójának, ügyintézőjének a memoárjaira alapozva adott egy főleg statisztikai megemlékezést” – mondta Csinta Samu. Az Áros Károly által szerkesztett sorozat kötetbe rendezése végül torzóban maradt „Karcsi bácsi” halála miatt.

100 éves futballmúlt

A szerző elmondta: személyes indíttatása, az új OSK-stadion közeledő átadása együtt hatott a mostani kötet megszületésére. A könyv sok emberrel folytatott beszélgetések alapján mutatja be a sepsiszentgyörgyi futball történetét, a végén pedig, mintegy függelékként az említett statisztikai anyagnak egy szerkesztett változatát is tartalmazza. Ez utóbbi főleg az 1950-es évek időszakára koncentrál, tudtuk meg.

„Eredetileg azt terveztem, hogy kronológiai sorrendben, lineáris módon felvezetett futballtörténelem lesz. A sok beszélgetés alatt arra kellett rájönnöm, hogy nemhogy az ötvenes évek sztárjai nem ismertek ma már, hanem a 70-es évekbeli aranycsapat tagjairól sem nagyon tudnak. Így az álláspontomat újra kellett értékelnem. A könyv egyharmada lett futballtörténelem és kétharmada az elmúl tíz esztendőnek, a Sepsi OSK-nak a története” – mondta a szerző.

A kötet 1921-től mutatja be a sepsiszentgyörgyi labdarúgás legfontosabb fejezeteit, ugyanis ebből az évből származik a legelső írásos dokumentum arról, hogy Sepsiszentgyörgyön futballmeccset rendeztek. 1921. szeptember 17-én játszott egy diákcsapat egy vándor színtársulat csapatával Szentgyörgyön és a Székely Nép erről tudósított – elevenítette fel Csinta Samu. A könyv 220 oldalas, színes, 1000 példányban jelent meg, amiből 800 magyarul, 200 pedig román nyelven érhető el.

(Borítókép: Sepsi OSK)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?