Konferencia Liga: győzelemmel tért haza Szófiából a FCSB

A FCSB lépett pályára elsőként a labdarúgó Konferencia Ligában érdekelt négy romániai csapat közül, a fővárosiak szerda este Szófiában, a „kisebbik” CSZKA, a CSZKA 1948 1-0-s legyőzésével tettek egy nagy lépést a 3. selejtezőkör felé. Csütörtök este a Sepsi OSK ugyanott a „nagyobbik” CSZKA-val csap össze, a Kolozsvári CFR és a Konstancai Farul pedig hazai pályán fogadja ellenfelét, a török Adana Demirspor, illetve az örmény Urartu csapatát.

Lelombozó hangulat fogadta a csapatokat szerda este a szófiai Vaszil Levszki stadionban, a 40 ezer néző befogadására alkalmas létesítményben alig ezren foglaltak helyet a CSZKA 1948 – FCSB mérkőzésen. A labdarúgó Konferencia Liga 2. selejtezőkörében sorra kerülő összecsapás iránti megcsappant érdeklődésre a szófiai katonacsapatok közötti belharcok adhatnak magyarázatot. Bulgáriában, ahogy minálunk is több helyen (Craiova, Temesvár stb.), a vezetőség és a szurkolók közötti nézeteltérések sok alkalommal két külön csapatot eredményeznek, amelyet többé kevésbé ugyanazt a nevet és ugyanazokat a szimbólumokat használják. Így történt Szófiában is, ahol a helyi katonacsapat, a CSZKA „szakadt ketté”: egyfelől ott van a hivatalos CSZKA, amely a 23 ezer férőhelyes Bolgár Hadsereg stadionjában játssza mérkőzéseit és ott van a szurkolók csapata, a CSZKA 1948, amelynek nincs állandó létesítménye.

A FCSB ez utóbbival, a sokkal kisebb játékerőt képviselő szurkolók csapatával csapott össze szerda este. Bár a bukarestiek tudásbeli fölénye hamar kiütközött, a mérkőzés első nagy helyzete a szófiaiaké volt, akik Ruszev révén álltak közel a vezetés megszerzéséhez, de Dawa időben odaért és tisztázott. A 28. percben egy hosszú FCSB támadás végén a labdát Olaru centerezte be laposan a bolgárok tizenhatosában érkező Florinel Comanhoz, a FCSB legjobb formában levő játékosa pedig nem kegyelmezett, 11 méterről a kapuba gurított.

Szünet után Gigi Becali belenyúlt a csapatba és ez majdnem a fővárosiak vesztét okozta. A CSZKA 1948 felbátorodott a bukarestiek bénázását látva és csak rajtuk múlott, hogy nem egyenlítettek ki.

Egy gólos győzelmével a FCSB jó eséllyel képest lesz továbblépni a 3. selejtezőkörbe, ahol a dán Nordsjaelland vár a bukarestiekre.

Mire lesz képes a Farul, a CFR és a Sepsi OSK?

A harmadik számú európai kupasorozatban három további romániai csapat is érdekelt, ezek csütörtökön lépnek pályára.

A Bajnokok Ligájából kiesett Konstancai Farul a „bajnokok ágán” az örmény Urartu ellen próbálja lemosni azt a szégyent, amit a Sheriff Tiraspol elleni vereség okozott.

A másik két csapat szívünkhöz közelebb áll, a Román Kupa-győztes Sepsi OSK és a Kolozsvári CFR.

A háromszékiek már szerdán a CSZKA 1948 – FCSB mérkőzés alatt bánhatták, hogy nekik a másik szófiai csapatot, a CSZKA-t „dobta ki a gép”, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a „hivatalos” katonacsapat más szintet képvisel. Először is Liviu Ciobotariu csapata nem élvezheti majd a templomi csendet, a feleakkora Balgarska Armia (Bolgár Hadsereg) stadionban előreláthatóan több mint 12 ezren szurkolnak majd a CSZKA-nak.

Szasa Ilics, a bolgárok szerb edzője magabiztosan nyilatkozott a mérkőzés előtt, mint fogalmazott, megnézte a Sepsi OSK sok mérkőzését, tudja, hogy mire számíthat a székelyföldiek részéről. „nehéz dolgunk lesz mert egy fegyelmezett és összeérett csapattal találkozunk. Ez a legnagyobb előnyük. De mi a CSZKA vagyunk, és tovább akarunk menni” – fogalmazott Ilics, aki szerint csapatának javulnia kell a helyzetkihasználás terén, ha sikeres akar lenni.

Liviu Ciobotariu, a Sepsi OSK edzője arra hívta fel játékosai figyemét, hogy ez sok csatában megedződött ellenféllel találják szemben magukat, amely az utolsó fordulóig versenyben volt bolgár bajnoki címért.

Az összes romániai csapat közül a legnehezebb dolga a Kolozsvári CFR-nek lesz, amely a török Adana Demirspor csapatát fogadja 20:30 órától a fellegvári Cosntantin Rădulescu stadionban. A nyáron kinevezett holland legenda Patrick Kluivert keze alatt egy 42 millió eurós keret dolgozik, amelynek olyan gyöngyszemei is vannak, mint a portugál válogatottal 2016-ban Európa-bajnokságot nyert és a Manchester Uniteddel BL-győzelemig jutó Nani. A 38 éves játékos vélhetően már túl van karrierje zenitjén, viszont futballozni biztosan nem felejtett el.

Másik oldalon a vasutasok dolgát nehezíti az összeszokottság hiánya, a nyáron edzőjét és keretének felét lecserélő CFR játékerejét nem lehetett pontosan bemérni a SuperLiga első két fordulója alapján, hiszen az újonc Poli Iași és az osztályozón benn maradt Aradi UTA más szintet képvisel.

A CFR az elmúlt héten is aktív volt a játékospiacon, ha nem is Nani szintű játékost, de a román bajnokságból mindenképpen kiemelkedő Jevhen Konopljanka megszerzése óriási fegyverténynek számít. Az ukrán középpályás 87-szer szerepelt hazája nemzeti csapatában és a Sevilla FC-vel 2016-ban elhódította az Európa-ligát.

Konferencia Liga, 2. selejtezőkör, 1 mérkőzés

  • CSZKA Szófia –Sepsi OSK (20:00)
  • Kolozsvári CFR – Adana Demirspor (20.30)
  • Konstancai Farul –Urartu (20.30)

Kapcsolódók

Kimaradt?