Kizárták a magyar kamasz bántalmazóit a korosztályos tornászválogatottból

Fegyelmi eljárást indított a Román Tornaszövetség (FRG) vezetőtanácsa a korosztályos válogatott resicabányai edzőközpontjában megkínzott lugosi kamasz ügyében. A 15 éves tornász bántalmazói nem vehetnek részt az április 24-28-i olaszországi Európa-bajnokságon.

A szervezet honlapján megjelent közlemény szűkszavúan számolt be a vezetőtanács döntéséről, az azt kiváltó történteket egyáltán nem említette, mint ahogyan állásfoglalást sem adtak ki a botrányos eset kapcsán. Pedig aligha lehet kamaszcsínyként értelmezni azt, ahogyan társai megkínozták junior tornászt. Mint írtuk, kikötözték egy fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékokat mímeltek vele, miközben magyar neve miatt azt kiabálták rá, hogy „ungure”.

Kiskorú lévén a Maszolon szándékosan nem említettük az áldozat nevét, még nevének kezdőbetűinek a használatától is tartózkodtunk. Időközben már nyilvánosságra vált a kiléte, most pedig már a feltételezett bántalmazók is nevesítve lettek. Azt ugyan tudtuk és be is számoltunk róla, hogy a történtek ellenére eredetileg bekerültek a válogatott Eb-keretébe, viszont mostanra az is kiderült, hogy nem két, hanem három érintett van az ügyben.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Ez a tornaszövetség közleményéből derül ki, amely közölte, hogy a vezetőség úgy döntött, hogy a fegyelmi bizottság elé küldi az ügyet, a vizsgálat lezárultáig pedig Iustin Mihai, Andrei Titi és Flavius Borca elhagyják a resicabányai edzőközpontot és hazatérnek a klubcsapataikhoz. Mindemellett kizárták őket az április végén, Riminiben kezdődő Eb-re utazó keretből is. A kontinensviadalra a juniorok közül csak David Puicea és Sebastian Torcică utazhatnak el. Az ismeretes, hogy az áldozat neve már a kerethirdetéskor sem szerepelt az utazók között.

A szövetség közleményében azt is írta, hogy írásos figyelmeztetésben részesítette a válogatott edzői stábját is.

Közölték, hogy döntésükről értesítették a Román Olimpiai és Sportbizottságot (COSR) és az Országos Sportügynökséget is (ANS). Ez utóbbinak küldött tájékoztatásból az is kiderült, hogy számításba vették azt a lehetőséget is, hogy a teljes keret elutazzon Riminibe, ez esetben pedig a gyanúsítottakat csak a kontinensviadalt követően hallgatták volna ki. Ezt végül öt igen és hét nem szavazat mellett vetették el, míg az, hogy az ügyben érintettlen sportolók elutazhassanak az Eb-re, egyöntetű jóváhagyást kapott.

Emlékezetes, hogy a miután a botrányos eset nyilvánosságra jutott a szövetség látszólag próbálta eltusolni, mondván, hogy az Eb-re készülnek. Később a Román Olimpiai- és Sportbizottságnak (COSR) küldött tájékoztatásában az FRG „nevelési hiányoságokkal” és az érintettek életkorával magyarázták a történeket. Közölték, hogy a szövetségi edző Răzvan Șelariu március 18-án tett javaslatot arra, hogy az áldozatot küldjék el a válogatottból, mert nem fejlődik, ugyanakkor „nem megfelelő hozzáállást mutat és konfliktusos helyzetet tart fen a sportolókkal és az edzőkkel”. Ugyanazon a napon értesítették a fiatal tornász szülei a szövetséget arról, hogy fiúkat a nagyobb társai bántalmazták. A fiatalok állítólag elnézést kértek és megígérték, hogy többször nem fordul elő és a szövetség szerint normalizálódott a helyzet az edzőközpontban.

Az áldozatnak azóta egy erdélyi származású üzletember, Nagy Elek kínált fel szponzori és továbbtanulási támogatást, amennyiben úgy gondolja, hogy Magyarországon folytatni a sportot egy jó esély és alternatíva lehet az eredményes sportkarrierje megvalósításához, mivel a történtek akadályozhatják a sikeres fejlődésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?