Kezdődik a Szuperliga új szezonja

Hivatalosan is véget ért a nyári szünet, péntek délután rajtol a labdarúgó-Szuperliga 2024–2025-ös idénye. A címvédő FCSB legfőbb kihívójaként a Kolozsvári CFR-t tartják számon, de a Rapid is a bajnokesélyesek sorába tartozik. Hadnagy Attila, a Sepsi OSK igazgatója is ezt a három csapatot emelte ki a Maszol megkeresésére, ugyanakkor sajátjaival szemben újfent a felsőházi rájátszás a klub elvárása.

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság némiképp elhomályosította a hazai élvonalbeli csapatok felkészülését a 2024–2025-ös idényre, de mialatt a válogatottak a képernyők elé szögezték a szurkolókat a szuperligás csapatok a „háttérben” a szokásos menetrend szerint dolgoztak azért, hogy céljaikat megvalósítsák az új szezonban.

Abban, amelyik péntek délután rajtol és rögtön be is mutatkozik a mezőny egyik újonca. Emlékezetes ugyanis, hogy az elmúlt szezon végén a Voluntari és a FCU Craiova 1948 búcsúzott az élvonaltól, hogy helyükre az Adrian Prepeliță edzette Gloria Buzău és az Adrian Mihalcea irányította Unirea Slobozia érkezzen a Szuperligába. Mellettük az elmúlt szezon végeredményének sorrendjében az FCSB, a Kolozsvári CFR, a Craiovai Universitatea, a Konstancai Farul, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, a Rapid, az UTA, a Galaci Oțelul, a Hermannstadt, a Kolozsvári Universitatea, a Petrolul Ploiești, a Poli Iași, a Dinamo és a Botoșani alkotják a mezőnyt.

Szuperkupa-győzelemmel hangolt az FCSB a bajnoki nyitányra | Fotó: FCSB/Facebook

A jövés-menés még nem ért véget

Az átigazolási idény még nem ért véget, de nyilván már mindegyik alakulat keretében történt változás. A Sepsi OSK például eladta a távozni kívánó kulcsemberét, Marius Ștefănescut – aki a román Szuperkupa-meccsen már góllal mutatkozott be az FCSB mezében –, de leigazolta többek között a tizenegyszeres magyar válogatott Sigér Dávidot, vagy a Román Kupa-győztes Vajdahunyadi Corvinul gólkirályát, Marius Comant.

A Farul is „elveszítette” például Louis Munteanut és Tudor Băluțát, hogy helyükre korábbi játékosaik közül hozzanak haza erősítést. A Rapidot rosszul érintheti, hogy Ermal Krasniqi a Prágai Spartához igazolt, de Rrahmanit megtartották, egymillió euróért leszerződtették a szlovák Timotej Jambort, Cristi Manea pedig a Kolozsvári CFR-től csatlakozott a giuleștiekhez.

A címvédő FCSB kulcsembere Florinel Coman a katari al-Gharafához igazolt, de Ștefănescu mellett érkezett Daniel Popa és David Kiki, így összességében nem tűnik meggyengültnek a fővárosiak kerete. Ugyanez elmondható a Craiovai Universitateáról is, bár új igazolásaikról egyelőre nehéz megítélni, hogy beváltják-e majd a hozzájuk fűzött reményeket.

Aktív volt az átigazolási piacon az UTA is, az aradiak keretéhez csatlakozott például az Apollon Limassoltól hazatért Valentin Costache, de Andrei Dumiter is magára ölti a Maros-partiak mezét.

A fogadóirodák a CFR-t tartják az FCSB fő kihívójának

A Kolozsvári CFR – amelyik hazahozta Adrian Păunt és Andrei Arteánt, valamint pár légióssal is erősített – elsősorban edzőjére, az elmúlt idény hajrájában visszatért ötszörös bajnok Dan Petrescura alapozza sikereit és talán mondanunk sem kell, hogy szeretnék „visszanyerni régi önmagukat”. A fogadóirodák is az Elias Charalambous által edzett FCSB főesélyes kihívójaként tartják számon a fellegvári együttest. A jelentős átalakuláson áteső Rapid csak a harmadik helyen áll, nagy kérdés ugyanis, hogy a skót Celtic Glasgow legendája, az északír Neil Lennon irányítása mellett miként változik majd a bukaresti vasutasok játéka, továbbá az is, hogy Vlad Moldovan klubvezetőként, hogyan járul majd hozzá a tulajdonos Dan Șucu által elvárt „reformokhoz”.

Fotó: Kolozsvári CFR/Facebook

Kitartottak az edzők

A Rapid különben azon kevesek egyike, amely edzőváltáson esett át. A klubok többsége az elmúlt szezonból már megismert szakvezetőkkel vág neki az első fordulónak, így Elias Charalambous (FCSB), Bernd Storck (Sepsi OSK), Gheorghe Hagi (Konstancai Farul), Mircea Rednic (UTA), Dorinel Munteanu (Galaci Oțelul), Ioan Ovidiu Sabău (Kolozsvári Universitatea), Costel Gâlcă (Craiovai Universitatea), Zeljko Kopic (Dinamo), Marius Măldărășanu (Hermannstadt), Tony da Silva (Poli Iași) és Bogdan Andone (Botoșani) is folytathatták a munkát.

Új edző érkezett viszont a Petrolul Ploiești gárdájához. Mint korábban írtuk, Bálint László helyére a török Mehmet Topált nevezték ki a prahovaiak, akik a török befektetők érkezésével szintet lépnének az élvonalban. Az elmúlt idényben még bennmaradásáért osztályozót vívó Dinamo is a playoff-ba jutást fogalmazta meg célként, ugyanakkor a Hermannstadt jövőjét bizonytalanság övezi a korábbi pénzügyi problémák és a klubelnök Dani Coman távozása miatt.

Handnagy Attila: maradtak a régi elvárások

Ahogyan Gheorghe Hagi Konstancai Farulja, úgy a Sepsi OSK is már jó ideje megvetette a talpát a felsőházi gárdák között. Bernd Storck edző szerződésének a meghosszabbítása pedig stabilitást eredményez a háromszékieknek.

Hadnagy Attila, a Sepsi OSK igazgatója a Maszolnak elmondta, hogy az elvárások maradtak a régiek, változatlanul a playoff-ba szeretnének jutni és ha az összejön, akkor „álmodozhatnak” akár egy negyedik helyről is. Emellett a Román Kupára is összpontosítanak majd, szeretnék ugyanis azt újra elhódítani – miután tavaly nem jutottak tovább a csoportkörből. „Ha a kettőből egy sikerül, azzal elégedettek leszünk” – mondta.

Fotó: Sepsi OSK/Facebook

Meglátása szerint a szezonrajttal várhatott volna még legalább egy hetet a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF), hiszen a németországi Európa-bajnokság döntőjét csak vasárnap rendezik, de alapjában véve a kontinensviadal nem befolyásolta a felkészülésüket. Ausztriában edzőtáboroztak, volt két jó edzőmeccsük és bár rövid volt az idő, szerinte jó munkát végeztek. „Nem vagyunk még száz százalékosan felkészülve, egyik csapat sincs, de lassan majd belejövünk” – mondta.

Ami az erőviszonyokat illeti, szerinte a 2024–2025-ös idényben is a Kolozsvári CFR, az FCSB és a Rapid küzdenek majd a bajnoki címért, ugyanakkor az első hat helyen nagy tumultusra kell számítani, vagy tíz csapat küzdelmét ígéri. „Reméljük, hogy a Sepsi OSK a vonal fölött lesz” – mondta.

Amint azt korábban írtuk, a versenykiírás nem változik, így a Szuperliga 16 csapata oda-visszavágós, körmérkőzéses alapszakaszt követően az addig gyűjtött pontjait elfelezve folytatja a rájátszásban, ahol a legjobb hat a playoff-ban, a többi alakulat pedig az alsóházban küzd. A felsőházban mindegyik csapat kétszer mérkőzik meg egymással, az alsóházban ugyanakkor csak egyszer találkoznak. A majdani győztes a Bajnokok Ligájában indulhat, a második helyezett a Konferencia Ligában szerepel, míg a harmadik helyezett az alsóház két legjobbjának osztályozóját megnyerő csapattal játszik a nemzetközi szereplésért. A Román Kupa-győztes az Európa Ligában szerepel majd. Az alsóház utolsó két helyezettje a szezon végén kiesik az élvonalból, az playout 7. és 8. helyezettje pedig osztályozót játszik majd két Liga 2-es csapattal.

A Szuperliga 2024–2025-ös idényének mérkőzéseit a DigiSport és a PrimaSport közvetítik majd élőben.

Szuperliga, 1. forduló

  • Konstancai Farul–Unirea Slobozia (péntek, 18.30 óra)
  • Hermannstadt–Craiovai Universitatea (péntek, 21.30 óra)
  • Sepsi OSK–Poli Iași (szombat, 17 óra)
  • UTA–Rapid (szombat, 19.15 óra)
  • FCSB–Kolozsvári Universitatea (szombat, 22 óra)
  • Kolozsvári CFR–Dinamo (vasárnap, 19 óra)
  • Botoșani FC–Galaci Oțelul (hétfő, 18.30 óra)
  • Petrolul Ploiești–Gloria Buzău (hétfő, 21.30 óra)

(Nyitókép: FCSB/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?