Hokiszezon-értékelés Becze Tihamérral: kipróbálná magát egy erősebb bajnokságban a Sportklub sztárja

Karrierje talán legjobb szezonján van túl Becze Tihamér, a Csíkszeredai Sportklub játékosa. A fanatikus csíki szurkolók kedvenc 20-asa megnyerte az Erste Liga pontkirályi címét, a legtöbb gólt szerezte a magyar bázisú nemzetközi bajnokság alapszakaszában és kiérdemelte a döntő MVP-címét is. Szezonértékelő beszélgetésünkben szóba került a 2-0-as állásról elveszített román bajnoki döntő is.

Egy héttel ezelőtt, a bajnoki döntő ötödik mérkőzésével a Sportklub számára is véget ért a jégkorong-szezon. Mennyire sikerült kipihenni magát?

Még nem, de azon vagyok. A család és a barátok segítenek majd a pihenésben. Velük a szezon során kevesebb időt tölthettem, főleg azokban az időszakokban, amikor igazán sűrű volt a program. Ebben az időszakban, főleg a rájátszásban nem sok időm jutott rájuk, most próbálom mindezt bepótolni és szeretnék csak kikapcsolódni.

Mennyi szünetet engedhet meg magának egy profi sportoló?

Ez attól függ, milyen hosszú volt a szezon, mennyire vagyok „lestrapálva”. Én ilyenkor az edzéssel egy időre teljesen leállok, igyekszek teljesen magamra koncentrálni. Most három hetet adtam magamnak. Úgy tervezem, két hétig nem edzek egyáltalán, a harmadik héten elmegyek focizgatni, futni, negyedik héttől pedig kezdem a felkészülést.

Csaknem száz mérkőzésen lépett jégre az idény során. Hogyan lehet „élesnek” maradni egy ilyen megerőltető évadban?

Normális esetben az alapszakaszban kicsit könnyebb dolgunk kellene legyen, hiszen elvileg nincs annyi utazás és olyan erőltetett menet mint a rájátszásban. Ha egy játékos odafigyel a táplálkozására, az alvásra és megfelelően sikerült a felkészülése, akkor meg lehet csinálni. A playoff az külön történet. Ott már igazán csak a lelked visz előre. Persze, igyekszek én is mindent betartani, de nehéz regenerálódni a meccsek között.Fotó: Gábos Albin

Térjünk vissza egy kicsit az Erste Ligára. Volt ugyan néhány kisebb hullámvölgy a csapat teljesítményében, de mondhatni, magabiztosan jutottak el a döntőig és ott is egyértelmű sikert arattak. Két erdélyi csapat vívta a döntőt. Miben emelkedett a mezőny fölé a Brassó és a Csíkszereda?

Mindkét csapatnak más az erőssége. Nekünk, a Sportkubnak a nagy támadó-potenciál, ami folyamatosan virágzott és megvolt a gyümölcse is. A Brassónak éppen az ellenkezője, a taktikus védelem volt a valódi fegyvere, azon kívül valójában egy-, másfél sor tudott „villogni”.  Öt külföldi, plusz egy honosított védővel játszották végig az alapszakasz nagy részét és a legkevesebb gólt kapták. Ezt a két kulcsfontosságú dolgot tudom kiemelni a két csapatnál.

Elmondhatjuk, hogy a magyar és a román hoki, legalábbis ami a nemzeti válogatottakat illeti, nincs egy szinten jelenleg, mégis két erdélyi csapat uralta a közös bajnokságot. Reálisnak látja ezt a végeredményt?

A két legjobb csapat játszotta a döntőt, esetleg az FTC szólhatott volna bele a végső győztes dolgába, ők emelkedtek még ki a mezőnyből. Válogatott szinten kulcsfontosságú, hogy két magyarországi csapat is erősebb bajnokságban szerepelt, vannak magyar játékosok külföldön erősebb ligákban. Ez jelenti igazán a két válogatott közötti különbséget és az is befolyásolja, hogy az erdélyiek közül többen egyszerűen nem vállalják a román válogatottságot, az azzal járó plusz időt, inkább töltik családjukkal, nem feltétlenül szívügyük képviselni Romániát. Magyarországon ez teljesen másképp működik, bárkit meghívnak, az örömteli, szívesen mennek és képviselik a hazájukat.

Ha már a válogatott szóba került, várja a meghívót az olimpiai selejtezőre készülő magyar csapatba?

Június végén, július elején fog kiderülni, hogy kik kapnak meghívót. Remélem, a bő keretbe kapok meghívót, aztán a szűkítéseknél kiderül, mire lesz elég a teljesítményem. Az én helyem nyilvánvalóan be van pozicionálva, talán az első három sor valamelyikébe sikerül bekerülnöm, ha nem, a negyedikbe nem hiszem, hogy elvinne a szakvezetés. Mindent meg fogok tenni, hogy ott legyek.

Fantasztikus szezont futott, az alapszakasz legponterősebb játékosa volt, a legtöbb gólt szerezte és az Erste Liga döntő MVP címét is megkapta. Mi áll a jó teljesítmény mögött?

Nagyon korán megkezdtem a felkészülést tavaly. A koronavírus miatt lezártak mindent és én már áprilisban gőzerővel edzettem az új szezonra. Olyan fizikai állapotban indulhattam neki a bajnokságnak, mint talán soha. Ez végigkísért az egész szezonon keresztül A covid-fertőzésen is úgy eshettem át, hogy nem is vettem észre, csak az antitesteket mutatták ki a szervezetemben utólag, nem kellett leállnom a szezon közben emiatt sem. Egy játékos azért nagyon megérzi, ha két hetet ki kel hagynia és még egy vírus is tombol a szervezetében. Az is fontos, hogy helyén tudtam kezelni, hogy ez egy ilyen szezon, bármi bármikor változhat. Háromhetes turnékat, kilencmeccses szériákat játszottunk Magyarországon, ami nem szokásos.

Az Erste Liga után a román bajnoki serleget is fogták már fél kézzel. Összesítésben 2-0-ra vezettek a nagy rivális Brassó ellen és a harmadik meccs első harmada után 3-0 volt az eredmény. Ezután történt valami, a Corona megfordította azt a mérkőzést és a végül megnyerte a bajnoki döntőt. Mi történt azon a harmadik meccsen és az utána következőkön?

MI sem tudjuk pontosan. Próbáltuk a csapattal megtalálni a válaszokat, de azt gondolom, nincs az a szakember, aki erre konkrét dolgot tudna mondani. Inkább csak találgatni tudunk. A bíráskodással nem szeretnék foglalkozni, de az ő részük is meg lehet ebben a kudarcban. Pszichés oka is lehetett, kicsit elhittük, hogy megnyertük. Ha tudnám, szívesen megválaszolnám.

Egy ilyen eredményes szezont követően bizonyára kapott ajánlatokat más csapatoktól. Van elképzelése a karrierje folytatásáról?

Van néhány megkeresésem külföldről valóban. Meglátjuk, mit hoz a jövő, nem szeretnék elhamarkodott kijelentéseket tenni. Ligán belül nem váltanék szívesen, de akár erre is megvan a lehetőség. A prioritás az, hogy ha olyan bajnokságból kapok ajánlatot, ami a karrierem szempontjából előrelépés, akkor meglépném a váltást és kipróbálnám magamat magasabb szinten.

Ha marad a Sportklubnál, mik lehetnek a célok a következő szezonra?

A vezetőséggel még nem egyeztettünk erről, de Csíkszeredában mindig az az elvárás, hogy mindent megnyerjen a csapat. Úgy gondolom, hogy marad a cél: győzni az Erste Ligában, a román kupában és a bajnokságban is. Úgy tudom, a vezetőség azt szeretné, ha erősödne a csapat. Ha nem szól bele a koronavírus, vagy bármilyen más kívülálló tényező, azt gondolom, reális lehet a célkitűzés és megnyerhetünk minden sorozatot.

Kicsit kitekintve Csíkszereda határain túlra: Kézdivásárhelyen is felnőtt jégkorongcsapat alakul. El tudja látni játékosokkal a székelyföldi bázisú hazai hokiképzés ezt az új egyletet?

Ez csak úgy valósulhat meg, ha „kiragadják” a székely játékosokat Galacról, a Steauától, a Brassóból kiesőket, illetve ott vannak a Sapientia U23 csapatából kinövők. Ez eredményezhet egy hazai játékos-magot, ehhez kell hozni légiósokat a keret feltöltéséhez.

Romániában meglehetősen mostoha sors jut a jégkorongsportnak. Nincsenek televíziós közvetítések, hogy csak az egyik problémát említsük.

Azt mondják, a fejétől bűzlik a hal. A jégkorongszövetség kellene átmenjen egy átalakításon. Olyan emberekre volna szükség, akik valóban a hoki érdekeit nézik és felépítenének egy olyan struktúrát, kiépítsenek egy olyan támogatási rendszert, ami a csapatoknak és a televízióknak, médiáknak is megérné. Amíg ez nem valósul meg és trehány módon van megszervezve a bajnokság, addig ne várjunk se nézettséget, se elismertséget. Azt gondolom, az első 3-4 csapat már hoz egy olyan színvonalat a bajnokságban, ami alapján eladható lenne  sportág.

Mit tervez a nyári szünetre?

Vannak elmaradt esküvőink és más összejöveteleink, azokon szeretnénk részt venni, közeli családtagokról, barátokról van szó. Emellett majd el szeretném kezdeni a felkészülést úgy, hogy tiszta legyen a lelkiismeretem. Nyaralást is szeretnénk beszúrni valahová, de még nem tudjuk, pontosan hogyan és hová fogunk elutazni.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?