banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Gyűrűzik a jutalmazási botrány: a miniszterelnök is beavatkozik

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a nap folyamán tárgyalni fog az Országos Sportügynökség elnökével, Elisabeta Lipával a párizsi olimpián érmet nyert sportolók és a sportszövetségi alkalmazottak jutalmazására vonatkozó szabályokról.
A bejelentés előzményeként Novák Eduárd korábbi sportminiszter a napokban szóvá tette egy Facebook-bejegyzésben, hogy a párizsi olimpián aranyérmet nyert David Popovici úszó kisebb pénzjutalmat kap, mint a román evezős szövetség főkönyvelője és főtitkára.

A témát firtató újságírói kérdésre Ciolacu azt válaszolta egy sajtóeseményen: a nap folyamán tárgyalni fog Elisabeta Lipával, hogy lássa „a teljes igazságot", azután pedig minden kérdésre válaszolni fog. A kormányfő nem zárta ki a vonatkozó törvény módosítását sem. „Ez is egy opció, de előbb lássuk tisztán a helyzetet" - jelentette ki. Hozzátette, normálisnak tartja, hogy jó eredmények esetén az olimpiai küldöttség összes tagját jutalmazzák, „de előre meg kell szabni ezeket a juttatásokat, hogy ne álljon többé elő ehhez hasonló helyzet".

A szövetség főkönyvelőjének is óriási pénzjutalmat javasoltak Fotó: Agerpres

Az Agerpres beszámolója szerint az Országos Sportügynökség elnöke szerdán leszögezte, hogy ugyanazokat a szabályokat alkalmazták a tokiói olimpián jól teljesítő sportolók jutalmazásakor, amelyek Novák Eduárd miniszteri mandátuma alatt is érvényben voltak. Az akkor és jelenleg is érvényes jogszabály szerint a szakszövetségek alkalmazottai az ötkarikás játékokon érmet nyert sportolók pénzdíjának 40 százalékára jogosultak.

A Gsp.ro birtokába került lista alapján arcpirító prémiumot kérnek alkalmazottaiknak a párizsi nyári olimpián elért sportolói sikerekért. A kormány az olimpiai aranyat 140 ezer euróval, az ezüstöt 112 ezer euróval, a bronzot pedig 84 ezer euróval jutalmazza, ugyanakkor a helyezésekért is jár az díjazás. Jutalmat kaphatnak a sportolók sikereihez hozzájáruló edzők, szakemberek és a sportági szövetségek alkalmazottai is. Ezen felbuzdulva a Gsp.ro szerint az evezősök szövetsége egy 8,75 millió eurós összdíjazású javaslattal rukkolt elő, amiből 3,09 millió járna a sportolóknak. Az edzőknek 3,9 millió eurót kérnek, a többi pénz nevelőedzők, egyéb szakemberek és a szövetség alkalmazottai kapnának. Ez utóbbi kategóriában lett figyelmes a sportlap arra, hogy még a szövetség főtitkárának és a főkönyvelőnek is javasoltak egyenként 162 ezer eurós jutalmat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?