Mekkora pénzjutalmat kapnak az olimpiai bajnokok?

Az állami vezetők sorra gratuláltak hétfőn este David Popovicinak Románia első párizsi olimpiai aranyérmének megszerzéséért, miután a sportoló megnyerte a 200 méteres gyorsúszás döntőjét. Eredményéért busás jutalmat kap a Román Olimpiai és Sportbizottságtól (COSR).

„David Popovici szerezte meg Románia első olimpiai érmét a párizsi olimpián! Gratulálunk, David, ehhez a rendkívüli teljesítményhez!” – írta Klaus Iohannis államfő a Facebook-oldalán. „Szenzációs! David Popovici – olimpiai arany! Ez a legjobb ajándék, amit a himnusz napján egy román adhat mindannyiunknak” – posztolta ki a Facebookra Marcel Ciolacu kormányfő, számol be az Agerpres. A szenátus elnöke, Nicolae Ciucă szintén Facebookon gratulált a sportolónak: „Ma este történelmet írtál Románia számára a 200 méteres gyorsúszás aranyérmével. Ismét büszkék vagyunk rád, és büszkék vagyunk arra, hogy románok vagyunk. Fejet hajtunk a teljesítményed előtt!” – írta a politikus, miután David Popovici hétfőn este megszerezte Románia első aranyérmét a párizsi olimpián. Fantasztikus hajrával megnyerte a 200 méteres gyorsúszás döntőjét. 

Fotók: Agerpres

A g4media arról ír, hogy eredményéért busás jutalmat kap a Román Olimpiai és Sportbizottságtól (COSR) a sportoló. Mint írják, az olimpiai és sportbizottság jutalmazási rendszert hozott létre az olimpiai dobogóra feljutó román sportolók számára. Az aranyéremért a sportolók nem kevesebb, mint 140 000 eurót kapnak.

„140 ezer euró egy aranyéremért, 100 ezer euró egy ezüstéremért és 60 ezer euró egy bronzéremért – ez az a pénzjutalom, amelyet a román sportolók kapnak, ha dobogós helyezést érnek el a párizsi olimpián” – mondta a digisport-nak Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség elnöke a g4media szerint.



Popovici az első medencehossz után második volt, 100 méter után harmadik, majd 150 méternél feljött a második helyre, és az utolsó métereken sikerült megelőznie a brit Matthew Richardsot. A román versenyző 1:44:72-nél állította meg az órát, mindössze két századmásodperccel megelőzve Richardsot. A kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok Popovici a román férfi úszósport történetének első olimpiai bajnoki címét szerezte meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?