Eriksen drámája után a finnek győztek a dánok ellen

Az Eb-újonc finn labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a társházigazda dán csapatot a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

A szombati mérkőzés 43. percében Christian Eriksen, a dánok csapatkapitánya mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba, ahol már kommunikálni is tudott.

Európa-bajnokság, 1. forduló, B csoport:
Finnország-Dánia 1-0 (0-0)
Koppenhága, 15 200 néző, v.: Taylor (angol)
    gólszerző: Pohjanpalo (60.)
    sárga lap: Lod (4.), Sparv (51.)
Finnország: Hradecky - Toivo, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (Väisänen, 90.), Lod, Sparv (Schüller, 77.), Kamara, Uronen - Pohjanpalo (Forss 84.), Pukki (Kauko, 77.)
Dánia: Schmeichel - Kjaer (Vestergaard, 63.), Wass (Stryger, 76.), Christensen, Maehle - Eriksen (Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) -  Poulsen, Wind (Olsen, 63.), Braithwaite

Kiváló hangulatban, az enyhülő dán járványügyi intézkedéseknek köszönhetően 15 200 néző előtt kezdődött az északi rangadó, amelynek hetedik percében Wind 18 méteres lövése után Hradeckynek kellett nagyot védenie. Újabb hét perc elteltével Höjbjerg fejjel veszélyeztetett, majd Eriksen próbálkozott távolról, de a finn kapuson egyikük sem tudott kifogni. Az első félidő második felében is a dánok uralták a játékot, de gólt nem tudtak szerezni, ráadásul a 43. percben elvesztették egyik legjobbjukat, Christian Eriksent.Csapattársukért aggodó dán játékosok a mérkőzés félbeszakításakor | Fotó: Agerpes/EPA

A közel 105 perces kényszerpihenő után a játékosok először csapatonként összeölelkeztek, majd egymást is köszöntötték az újrainduláskor. Az első félidő hajrájával folytatódó összecsapáson előbb lejátszották a játékrészből hátralévő négy percet, majd újabb öt perc szünetet követően a térfélcsere után kezdődött a második felvonás.

A fordulást követően fokozta a nyomást a házigazda, ám az Eb-újonc finnek - akik az első játékrészben kapura sem lőttek - a 60. percben Pohjanpalo fejesével megszerezték a vezetést. A továbbra is fölényben játszó dánok negyed órával később hatalmas lehetőséghez jutottak: Arajuuri szabálytalankodott a tizenhatoson belül a kisodródó Poulsennel, ám a megítélt büntetőt Höjbjerg kihagyta. A hajrában is próbálkozott a 2021-ben eddig veretlen házigazda, de nagy gólhelyzetet már nem tudott kialakítani, így kikapott az első nagy tornáján szereplő finn csapattól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosainak Eriksen elvesztése után hatalmas erőfeszítésbe telt, hogy befejezzék az összecsapást. "Hihetetlen, amit a játékosok csináltak, fizikailag és lelkileg is kimerültek. Nem lehetek rájuk büszkébb" - fogalmazott. "Két lehetőségünk volt. Vagy ma fejezzük be a meccset, vagy vasárnap délben. A játékosok tudták, hogy ma már úgy sem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni."

A kapitány jelezte, hogy beszélt Eriksennel és családjával. Hozzátette: az életben a legfontosabb az egészség, és minden gondolatukban most Christiannal és családjával vannak.

A B csoport eredménye és további programja

  • június 13.: Finnország-Dánia 1-0 (0-0)
  • június 13.: Belgium-Oroszország, Szentpétervár 22.00
  • június 16.: Finnország-Oroszország, Szentpétervár 16.00
  • június 17.: Dánia-Belgium, Koppenhága 19.00
  • június 21.: Oroszország-Dánia, Koppenhága 22.00
  • június 21.: Finnország-Belgium, Szentpétervár 22.00
  B-csoport Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Finnország   1 1 0 0 1-0 3
2. Oroszország  0 0 0 0 0-0 0
3. Belgium 0 0 0 0 0-0 0
4. Dánia 1 0 0 1 0-1 0

Kapcsolódók

Kimaradt?