EURO 2020 - Orbán: magyar ember három esetben térdel le

A magyar kultúrától idegennek tartja Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt a gesztust, hogy a futballpályákon a rasszizmus elleni küzdelem jegyében letérdelnek egyes országok sportolói.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott: „ezzel a térdelősdivel legkevésbé sem szimpatizálok”. A kormányfő úgy látja, ennek semmi helye nincs a sportpályákon, a sport másról szól.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar kulturális összefüggésben három esetben megengedett, illetve elvárt az ilyen gesztus: a magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez Magyarországon kultúraidegen - fogalmazott.

A kormányfő megjegyezte: alapvetően rabszolgatartó országok találták ezt ki, de a rabszolgatartó múltból származó terheket az érintett népnek magának kell feldolgoznia; azon országok, amelyek nem voltak rabszolgatartók, ebben nem tudnak segíteni.

Mint ismeretes, a magyar válogatott keddi, Írország elleni felkészülési mérkőzése előtt az írek – az UEFA kezdeményézesének megfelelően – letérdeltek, így fejezve ki a rasszizmus elleni fellépést. Ezt a szurkolók kifütyülték, a magyar válogatott játékosai pedig nem térdeltek le, hanem a mezükre varrt „Respect” feliratra mutattak. A hazai szurkolók viselkedéséről Stephen Kenny ír szövetségi kapitány azt mondta: „Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra.”

Az írek elleni mérkőzés napján, pár órával a kezdő sípszó előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is közzétette álláspontját a térdeléssel kapcsolatban, mint fogalmaznak, „a magyar labdarúgó válogatott elítéli a gyűlölet minden formáját, ám nem térdeléssel fogja ezt kifejezni a pénteken rajtoló Európa-bajnokság mérkőzései előtt”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?