EURO 2020 - Novák: „rendszerhiba miatt nem jut ki a román válogatott a világversenyekre”

Történelmi siker, hogy Románia társházigazdája a labdarúgó Európa-bajnokságnak, a válogatott sikertelenségét egy sor rendszerhibával, valamint a szakképzetlen edzőkkel és az utánpótlásrendszer hiányosságával magyarázza Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter. A tárcavezető erről az Erdély TV 24plusz című műsorában beszélt. 

 Meg tudja határozni a következő évekre a romániai sportéletet a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek Bukarest is társzervezője a következő napokban, véli Novák Károly Eduárd. Az ifjúsági- és sportminiszter szerint hosszú távon is profitálhat Románia az Eb-re felépített három stadionból, de a mérkőzéseknek helyet adó Nemzeti Aréna kapcsán is hiányérzete van: „meg kell találni azt a rendszert, amelyben ezeket az infrastruktúrákat menedzseljük. Például a Nemzeti Aréna az egyik legjobb stadion Európában, de sajnos nagyon gyengén menedzselik. Abszolút nincs kihasználva" – fogalmazott Novák, hozzátéve, jelentést kért az UEFA szakértőjétől a stadion kihasználásának javítása érdekében. „Egy ilyen létesítményt úgy kell működtetni, hogy az nyereséget termeljen” – fogalmazott Novák.

A tárcavezető kifejtette, a labdarúgás nem szerepel az általa kezdeményezett országos sportstratégia fókuszában, abban főképp az olimpiai éremszerzésre esélyes sportágakra koncentrálnak, de hosszútávon elképzelhető ennek beillesztése is. Novák Eduárd úgy véli, a román labdarúgásnak, számos más sportághoz hasonlóan egyik alapvető problémája a megfelelően képzett edzők hiánya, de utánpótlásközpont sincs elegendő, és a klubok sem működnek megfelelően.

A tárcavezető azt várná el a román labdarúgástól, hogy kijusson a világversenyekre. Ehhez viszont gyökeresen meg kellene változtatni a román labdarúgás struktúráját, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy abba a sportágba fektessenek, amibe akarnak. Mint fogalmazott sok önkormányzat temérdek pénzt öl bele a focicsapat fenntartásába – a játékosok zöme külföldi, a többiek az ország más településeiről származnak – miközben teljesen elhanyagolják a fiatalokat, az utánpótlásképzést. „Ha lenne Romániában hat-nyolc olyan akadémiai központ mint például a Hagié, vagy ami Székelyföldön van, akkor négy-nyolc év múlva a román foci teljesen másképpen nézne ki” – magyarázta az Erdély TV műsorában Novák Károly Eduárd sportminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?