Címvédés a Copa Américán: rekordot ünnepelt Argentína a Kolumbia elleni kaotikus döntőben

Rekordot írt Argentína labdarúgó-válogatottja: tizenhatodik aranyérméért hosszabbítás után győzte le 1-0-ra Kolumbiát a Copa America Miamiban rendezett döntőjébe, és ezzel a kontinensviadal legeredményesebb országává vált. Messi sorozatban harmadik nemzetközi tornáján emelhette magasba a serleget.

Romániai idő hétfő hajnali 3 óra. Akkor kellett volna kezdődnie az Egyesült Államokban, Miami városában a Copa América döntőjének. Csakhogy a torna során többször bírált szervezés újfent csődöt mondott, majd másfél órát kellett várni az Argentína–Kolumbia összecsapás startjára. Komoly gondok akadtak ugyanis a beléptetéssel. Helyi sajtóbeszámolók alapján sok kolumbiai drukker jegy nélkül próbált bejutni a Hard Rock stadionba, és hogy őket kiszűrjék elképesztő lassúsággal engedték be a nézőket. A floridai hőségben óriási tömeg zsúfolódott össze kapuk előtt. Voltak, akik át is törték a kordont, de a felvételek tanúsága alapján még a szellőztetőrendszeren át is megkísérelték a bejutást. Az nem derült ki, hogy a lelátót megtöltő több mint 60 ezer fős nézőseregben mennyien voltak érvényes belépő nélkül, de legalább 80 perccel a kitűzött rajt után a két döntős válogatott belerúghatott a labdába.

Fotó: Agerpres/EPA

A találkozó a gól nélküli rendes játékidőt követően a hosszabbításban dőlt el. Argentína történelmi sikerét az Alvarez helyére a ráadásban becserélt Lautaro Martínez 112. percben szerzett gólja hozta meg. A milánói Inter 26 éves csatárának ez lett az ötödik találata a Copán, amivel a torna gólkirályi címét is kiérdemelte.

A győztes gól pillanatában Lionel Messi már nem volt a pályán. Az argentinok nyolcszoros aranylabdás sztárját a 66. percben bokasérülés miatt le kellett cserélnie Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak. A 37 éves klasszis – aki amúgy az Inter Miamit erősíti, így mondhatni hazai pályán játszott a döntőben – könnyek között hagyta el a pályát, de végül az ő ajka is mosolyra görbült miután az 1-0-s győzelmet követően a magasba emelhette a sereleget. Sorozatban a harmadik sikere lett ez a válogatottnak, amelyik a Copán megvédte a három évvel ezelőtt kiharcolt címét, ugyanakkor a két évvel ezelőtti világbajnokságon is aranyérmesek lettek.

Rekordot is írtak, hiszen Argentína számára ez lett a 16. elsőség a kontinensviadal történetében, így megelőzte a 15 aranyéremnél tartó Uruguayt – amelyik most bronzérmes lett – és már egyedül áll az örökranglista élén. A sportsiker mellett 16 millió dolláros pénzjutalommal is távozhatnak – az ezüstérmes Kolumbia 7 millióval vigasztalódhat – és pályára léphetnek jövőre az Európa-bajnok Spanyolország elleni Finalissimán.

Spanyolország, mint írtuk vasárnap este lett Európa-bajnok, miután 2-1-re legyőzte Angliát a berlini döntőben. Ahogyan az argentinok, úgy a spanyolok is rekorderré váltak, hiszen negyedik Eb-aranyérmükkel maguk mögé utasították a németeket és a vén kontinens legeredményesebb országaként vezetik az örökranglistát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?