Befejezte a BL-győztes, világbajnoki ezüstérmes, négyszeres olasz bajnok támadó

Mario Mandzukic 89 alkalommal játszott a horvát válogatottban, 33 gólt lőtt.

Bejelentette visszavonulását Mario Mandzukic. A 35 esztendős horvát válogatott támadó az Instagram-oldalán tette közzé búcsúposztját, szimbolikusan letéve a focicsukát.

„Sok áldozatot kell majd meghoznod, de pontosan fogod tudni, hogy megéri a csodálatos pillanatokért. Fel fogod ismerni azt is, amikor eljön a visszavonulás ideje, amikor ezeket a csukákat a szekrénybe teszed és egyáltalán nem fogod bánni. A futball mindig az életed része lesz, de várni fog egy új fejezet” – írta érzelmes posztjában gyerekkori önmagának címezve Mario Mandzukic, mintegy hivatalossá is téve a visszavonulását. 

A 35 esztendős horvát játékosnak nyár óta nem volt klubja, legutóbb az AC Milanban futballozott, ám ott sérülések hátráltatták, fél év alatt mindössze öt bajnokin kapott lehetőséget és a Serie A-ban nem is tudott gólt szerezni. 

A középcsatárként és szélsőként egyaránt bevethető játékos az NK Marsoniában lett profi futballista, majd az NK Zagreb és a Dinamo Zagreb érintésével került Németországba, ahol 2010 és 2012 között a Wolfsburgban légióskodott. 2012 júniusában 13 millió eurót fizetett érte a Bayern München, amelyben két idény alatt 88 tétmeccset játszott, 48 gólt lőtt, kétszeres német bajnok, Német Kupa-győztes és tán legnagyobb klubsikerét elérve Bajnokok Ligája-aranyérmes is lett.

A Bayerntől Robert Lewandowski érkeztével távozott, nyert egy spanyol Szuperkupát az Atlético Madriddal, majd újabb klubváltást követően négy idényt húzott le a Juventusnál. Torinóban újabb éremhalmozásba kezdett: négy bajnoki cím, három kupagyőzelem, egy Szuperkupa-siker és egy BL-ezüst volt a jussa megalkuvást nem ismerő játékának – no meg 162 tétmérkőzésen újabb 44 gól, immár többnyire szélsőként futballozva.   

A horvát válogatottban 89 találkozón 33 találatig jutott – tagja volt a 2018-ban világbajnoki döntőig menetelő csapatnak is. 

Pályafutása alkonyán szerencsét próbált Katarban, 2021 januárjában visszatért Olaszországba és az AC Milan játékosa lett, s bár egyéni teljesítménye elmaradt az elvárttól, olasz bajnoki ezüsttel zárta le karrierjét.

(Nyitókép: Instagram/Mario Mandzukic)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?