Álhírt terjesztettek román futballdrukkerek Putyin-éljenzéséről

Álhírt kreáltak egy videoklipből, amely alapján az ukránok elleni labdarúgó-Eb-mérkőzésen román szurkolók Vlagyimir Putyin nevét skandálták. Az illetékes ukrán állami szerv kimondta: mindez hazugság.

A közösségi oldalakon terjesztett felvételen a drukkerek hátulról voltak csak filmezve, a bejegyzésékben hozzá társított szövegek viszont arról szóltak, hogy a román szurkolók az orosz államfőt éljenezték a müncheni Allianz Aréna lelátóin. Még egy brit bulvárlap, a Mirror is átvette, és olyan címmel közölte, hogy Románia megszegte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályait az Európa-bajnokságon, a drukkerek Vlagyimir Putyin nevét skandálva úznek gúnyt Ukrajnából.

Gyorsan kiderült viszont, hogy mindez hazugság. Az állhírek megfékezésére létrehozott ukrán kormányzati szerv, a StratCom volt az, amelyik megállapította, hogy hamis a felvétel. „A valóság: ez a videó hamis. Akik készítették, kicserélték a hangsávot” – közölte a StratCom, hozzátéve, hogy az ukrán szurkolók „híres skandálását” illesztették rá, kivágva abból egy részletet. „Utóirat: tudjátok, hogy melyik szót vágták ki” – jegyezték meg, utalva arra, hogy még az eredeti hanganyag is egy olyan felvételről származik, ahol Putyint szidják.

A több tízezer román szurkoló nem éljenezte Putyint a lelátón | Fotó: frf.ro

Amúgy még a felhasznált képsorok sem a hétfői meccsről származnak, hanem a 2020-as Eb Ukrajna–Ausztria összecsapásáról, figyelmeztetett a Digi24. Mivel a szurkolókat hátulról filmezték nem lehet az ajkakról leolvasni, hogy mit is skandáltak, de a kézmozdulatok egy két szóból álló „üzenettel” vannak összhangban.

Többen már a közösségi oldalakon is figyelmeztettek arra, hogy álhírről van szó. Bizonyos oldalakon pedig arra számítanak, hogy hasonló tartalmakra számítani kell majd az ukránok belgák és szlovákok elleni meccsei kapcsán is.

Románia, mint írtuk, 3-0-ra legyőzte hétfőn Ukrajnát. A folytatásban Belgium lesz a „trikolórok” ellenfele, míg Ukrajna Szlovákiával találkozik a németországi kontinensviadal E csoportjában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?