Aki felfedezte Cristiano Ronaldót - Bölöni László Tusványoson

Bölöni László Tusványoson idézte fel pénteken játékos- és edzői pályafutása legfontosabb momentumait. A Steaua Bukarest csapatával Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert szakember legújabb munkájáról is beszélt a Buzánszky Jenő Sportterasz közönségének.

Mint Szöllősi György felvezetőjében felidézte: Bölöni László Marosvásárhelyen lett ismert, válogatott futballista. Ő Puskás Ferenc mellett a másik magyar, aki a legrangosabb európai kupát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK) megnyerte. Érdekességként elhangzott, hogy a BEK-győzelmek idején egyikük sem volt magyar állampolgár. Bölöni edzőként portugál és belga bajnoknak mondhatja magát, az ő edzősködése idején került be a felnőtt csapat keretében először Cristiano Ronaldo Portugáliában, hangzott el.

A korábbi válogatott futballista Bukarestben lett igazi sztár, de ismeri a belga, a francia állapotokat is. Ugyanakkor a közéletben is elég komolyan megjelent és kifejtette markáns véleményét - jegyezte meg Szöllősi. Bölöni László a Metz csapatától érkezett Tusványosra, ahol az első osztályba való visszakerülés a cél.

A meghívott az érdemei felsorolását követően megjegyezte: sok „rosszat” is tett a sok kiváló eredmény mellett. "Elhagytam Marosvásárhelyt, 8 év alatt végeztem el a fogorvosi egyetemet, lemondtam a válogatottságot" - említette meg. A szerző felvétele.

Fél évvel ezelőtt Bölöni László majdnem újra román szövetségi kapitány lett. Ezzel kapcsolatosan a szakember elmondta: úgy látta, ahhoz, hogy valami megmozduljon a romániai futballban, előbb le kell bontani a házat, meg kell legyen a terv. "Nincs terv, nincsenek munkások, akik belül vannak, keményen tartják a falakat. Nagy szellemi munkát kellene tenni, amire a mai vezetés nincsen felkészülve" – szögezte le.

„Az egyik agyféltekém azt mondta, bele kell vágnom. A másik figyelmeztetett rá, hogy ebbe csak belerokkanni lehet. Kell ez nekem, tettem fel a kérdést. Végül nemet mondtam, ahogyan azelőtt Görögországban is nemet mondtam egy felkérésnek” – idézte fel. A franciaországi ajánlat szimpatikus volt számára, közelebb lehet a lányához is Metzben. „Nehéz lesz” – jegyezte meg új feladatáról. Mint kifejtette: Franciaországban a futballban dolgozni jó, magas a szervezettség. Ugyanakkor a megcsappant anyagi lehetőségeket elviselve vért kell izzadnia a csapatnak, hogy minél hamarabb visszajuthassanak az első osztályba.

Bölöni elismeréssel beszélt a magyar futball infrastrukturális változásairól, amit a labdarúgásnak „meg kell fizetnie” a befektetőknek. Ez az út sokkal magasabbra is mehet, de nem lesz könnyű dolog – szögezte le.

 Cristiano Ronaldoval kapcsolatosan a szakember elmondta, 16 éve korában figyelt fel a futballista tehetségére a Sporting edzőjeként. Ezt követően behívta a felnőtt csapat keretébe, ahonnan "többet nem lehetett kitenni".

Kollarik Tamás, a Bölöni Lászlóról készülő portréfilm producere elmondta, hogy székely-magyar koprodukcióban készül az alkotás, Szabó Attila, székelyudvarhelyi filmrendező is részt vesz az alkotásban. Részleteket ugyanakkor nem árult el a filmmel kapcsolatosan, megtudtunk viszont, hogy a kamerák Tusványos alatt is forogtak. Szeretnének olyan filmet forgatni, amit Budapesten, Bukarestben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, vagy Párizsban is be lehet mutatni.

Az egykori futballista megosztotta azt is, hogy nekifogott életrajzi könyvének megírásának, amelyben a pályafutása legfontosabb fejezeteit idézi fel. A kötet harmadik fejezeténél tart és igyekezni fog befejezni, mert sokan az abban szereplő személyek közül már nem élnek. Reméli, hogy év végéig befejezi a könyvet, amelyben jelenleg a Steauás évei felidézésében tart. A kötetet magyar nyelven írja, mutatott rá Bölöni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az „nem érdekli”, hogy valaki külföldön elfelejti anyanyelvét, de az igen, hogy itthon ne felejtsék el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?