Már hétfőn kinevezhetik Bölöni Lászlót a román válogatott edzőjének

Fotó: DigisportMarosvásárhelyre utazott szombaton este Bölöni László, a román labdarúgó-válogatott szövetségi edzői tisztségére legesélyesebb jelölt. Az erdélyi magyar szakember itt, nyugodt körülmények között szeretné kivárni, amíg ügyvédei átnézik a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) által megszövegezett szerződés-tervezetet.

A bukaresti szaksajtó szerint, amennyiben nem merülnek fel váratlan meglepetések, a felek hétfőn aláírják a megállapodást, amely Bölönit 2+2 évre a román fociválogatott kispadjára ülteti. 

A pénteki négy órás tárgyalások után szombaton is folytatódtak az egyeztetések a Román Labdarógó Szövetség (FRF) és Bölöni László között a román labdarúgó-válogatott szövetségi edzői tisztségének átvételéről. A 68 éves szakember - önmagát meg nem hazudtolva - minden részletre kiterjedő tárgyalásokat folytaott Răzvan Burleanu FRF-elnökkel és munkatársaival.

A kiszívárgott információk szerint szerint Bölöni László szerződése két évre szólna, célkitűzése kivezetni a román válogatottat a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, és amennyiben sikerrel jár, a megállapodás a világbajnoki selejtezőkre is meghosszabbítható.

Mint ismert, a román válogatott edzői tisztsége azt követően szabadult fel, hogy Mirel Rădoi lemondott a sikertelen világbajnoki kampányt követően. A FRF első körben Dan Petrescut, Gheorghe Hagit és Răzvan Lucescut kereste meg, de egyikük se vállalta el a megbízatást. Ezt követően egy újabb „jelöltlistát” állítottak össze, ezen Bölöni mellett még Adrian Mutu, Edward Iordănescu és Victor Pițurcă szerepelt. A 2021-es esztendő utolsó napjaiban Răzvan Burleanu FRF-elnök és Mihai Stoichiță, a szövetség technikai igazgatója elutazott Franciaországba, hogy az erdélyi magyar szakemberrel tárgyaljon.

A legsikeresebb erdélyi magyar labdarúgónak számító Bölöni László aktív karrierje befejezése után, 27 évvel ezelőtt kezdett el edzősködni. A világhírű francia edzőiskola elvégzés után a Nancy-nál kezdte meg edzői karrierjét, amelynek legfontosabb állomásai a portugál bajnoki cím és Szuperkupa elhódítása a Sporting Lisszabonnal, bajnoki cím és két Szuperkupa a belga Standard Liege csapatával. Bölöni tavaly május óta „munkanélküli”, ekkor váltak el útjai a görög Panathinaikosz Athénnel.

A román válogatott legközelebb 2022. március 29-én lép pályára, felkészülési mérkőzésen Izrael vendége lesz. A „trikolórok” júniusban Montenegróval, Bosznia-Hercegovinával, Finnországgal, majd ismét Montenegróval mérkőznek meg az UEFA Nemzetek Ligája B-osztályában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?