Bukarestben tárgyal a román válogatott átvételéről Bölöni László

Mihai Stoichiță, a FRF technikai igazgatója várta Bölönit az otopeni repülőtérenBukarestbe érkezett csütörtök este Bölöni László, hogy véglegesítse azokat a tárgyalásokat, amelyeket a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi tisztségének átvételéről folytat a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) vezetőségével.

Bukaresti sajtóhírek szerint a felek már mindenben megegyeztek, „Bölöni 99 százalékban a trikolórok edzőjének számít”.

A 68 éves erdélyi magyar edző számára ez lenne a második alkalom, amikor leül a román válogatott kispadjára, 2000-ben az ő irányítása alatt kezdték el a trikolórok a 2002-es japán és koreai világbajnokság selejtezősorozatát. Akkori mérlege: 8 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség.

Csütörtök esti landolásakor Bölöni László nem volt hajlandó semmilyen témába vágó nyilatkozatot adni a sajtónak, a rá várakozó újságírókat udvariasan, de határozottan „szerelte le”.

Mint ismert, a román válogatott edzői tisztsége azt követően szabadult fel, hogy Mirel Rădoi lemondott a sikertelen világbajnoki kampányt követően. A FRF első körben Dan Petrescut, Gheorghe Hagit és Răzvan Lucescut kereste meg, de egyikük se vállalta el a megbízatást. Ezt követően egy újabb „jelöltlistát” állítottak össze, ezen Bölöni mellett még Adrian Mutu, Edward Iordănescu és Victor Pițurcă szerepelt. A 2021-es esztendő utolsó napjaiban Răzvan Burleanu FRF-elnök és Mihai Stoichiță, a szövetség technikai igazgatója elutazott Franciaországba, hogy az erdélyi magyar szakemberrel tárgyaljon.

A legsikeresebb erdélyi magyar labdarúgónak számító Bölöni László aktív karrierje befejezése után, 27 évvel ezelőtt kezdett el edzősködni. A világhírű francia edzőiskola elvégzés után a Nancy-nál kezdte meg edzői karrierjét, amelynek legfontosabb állomásai a portugál bajnoki cím és Szuperkupa elhódítása a Sporting Lisszabonnal, bajnoki cím és két Szuperkupa a belga Standard Liege csapatával. Bölöni tavaly május óta „munkanélküli”, ekkor váltak el útjai a görög Panathinaikosz Athénnel.

A román válogatott legközelebb 2022. március 29-én lép pályára, felkészülési mérkőzésen Izrael vendége lesz. A „trikolórok” júniusban Montenegróval, Bosznia-Hercegovinával, Finnországgal, majd ismét Montenegróval mérkőznek meg az UEFA Nemzetek Ligája B-osztályában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?