Edward Iordănescu lett a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

Edward Iordănescuval kötött szerződést a Román Labdarúgó Szövetség, így a Kolozsvári CFR és a fővárosi FCSB volt edzője lesz a következő két és fél évben a trikolórok edzője. A bejelentést Răzvan Burleanu FRF-elnök tette meg kedd délután.

„Öröm, büszkeség és lelkesedés - ezek lennének a legfontosabb érzéseim” – mondta a bejelentés után az új szövetségi kapitány. Hozzátette: miután megkeresték a FRF-től, mindent félretett, mert számára a román válogatott „családi ügy” is. Mint ismert, a trikolórok a '90-es években Edward Iordanescu édesapja, Anghel Iordanescu irányítása alatt érték el a román válogatott legnagyobb sikereit.

Iordănescu feladata lesz, hogy kijuttassa a válogatottat a 2024-es Európa-bajnokságra. Másodlagos célként azt jelölték meg, hogy a válogatott nyerje meg a csoportját a Nemzetek Ligájában. A tréner éppen a 2024-es kontinensviadal végéig szóló szerződést írt alá.

A 43 éves Iordănescu elmondta: szerencsésnek érzi magát, hiszen szövetségi kapitányként édesapja tanácsaira is számíthat. Anghel Iordănescu három szakaszban összesen kilenc éven át irányította a román válogatottat, 1994-ben és 1998-ban a világbajnokságra, 1996-ban pedig az Európa-bajnokságra juttatta ki a csapatot.

Edward Iordănescu játékosként több román első osztályú klubcsapatban megfordult középpályásként, légiósként pedig Görögországban és Cipruson játszott. 2004-ben fejezte be pályafutását. Amint felidézte, a 12 éves edzői pályafutását a harmadosztályban kezdte, de dolgozott a másodosztályban és az első osztályban is, és külföldön is kipróbálta magát. Hozzátette: valamennyi általa felkészített csapatát jobb helyzetben hagyta távozásakor, mint amilyenben érkezésekor volt.

Iordănescu két rövidebb időszakot is töltött a Kolozsvári CFR kispadján. Az elsőben a csapat megnyerte a Szuperkupát, a másodikban pedig a bajnokságot. Külföldön a CSZKA Szófiát edzette rövid ideig. Legutóbb a tabella második helyén álló bukaresti FCSB-t készítette fel, ám konfliktusba került a klubtulajdonossal, és távoznia kellett.

A román válogatott edzői tisztsége azt követően szabadult fel, hogy Mirel Rădoi lemondott a sikertelen világbajnoki kampányt követően. A FRF első körben Dan Petrescut, Gheorghe Hagit és Răzvan Lucescut kereste meg, de egyikük se vállalta el a megbízatást. Ezt követően egy újabb „jelöltlistát” állítottak össze, ezen Edward Iordănescu mellett még Bölöni László, Adrian Mutu és Victor Pițurcă is szerepelt. Sokáig úgy tűnt, hogy a 67 éves erdélyi magyar szakember lesz a befutó, a 2021-es esztendő utolsó napjaiban Răzvan Burleanu FRF-elnök és Mihai Stoichiță, a szövetség technikai igazgatója elutazott Franciaországba, hogy Bölönivel tárgyaljon.

Ezt követően az év első napjaiban Bölöni utazott Bukarestbe, hogy a szerződés utolsó részleteit is megbeszéljék, de itt már nézeteltérések alakultak ki. Bölöni hazautazott Marosvásárhelyre, hogy ügyvédeinek bevonásával tisztázza a szerződés „kisbetűs részeit” is. Eközben a FRF vezetői számára egyre sürgősebbé vált az új szövetségi kapitány kinevezése, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek Edward Iordănescuval is, aki sokkal kevesebb feltételt szabott, így vele kötöttek szerződést.

A Bölönivel folytatott tárgyalások elakadásával kapcsolatban Răzvan Burleanu FRF-elnök elmondta, három ponton nem tudtak megegyezni:

  • a részleges célkitűzések beiktatása
  • a szerződés időtartama
  • a felmondási feltételek  

A román válogatott legközelebb 2022. március 29-én lép pályára, felkészülési mérkőzésen Izrael vendége lesz. A „trikolórok” júniusban Montenegróval, Bosznia-Hercegovinával, Finnországgal, majd ismét Montenegróval mérkőznek meg az UEFA Nemzetek Ligája B-osztályában.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?