A külföldiek létszámstopjára vonatkozó sportminiszteri rendelet elhalasztását kéri a futballszövetség

Szombat délután közleményben kérte a külföldi játékosok létszámstopjáról szóló miniszteri rendelet tisztázását, egyben hatályának legalább egy évvel történő elhalasztását a Román Labdarúgó-szövetség (FRF).

A FRF szerint a Hivatalos Közlönyben pénteken megjelent, és hatályát a különböző sportágakban a 2022–2023-as szezontól kifejtő rendelet szövege nem egyértelmű, legalábbis, ami a futballt illeti: a csapatok keretére általában, a meccsre nevezett keretre, vagy a pályán szereplőkre vonatkozik a szabályozás, miszerint legalább negyven százalékban hazai (román állampolgárságú) játékosokat kell szerepeltetni.

Mint köztudott, Novák Károly Eduárd RMDSZ-es sportminiszter csütörtökön jelentette be, hogy rendeletben szabályozza a csapatsportágakban – felnőtt és junior korosztályban – a külföldiek létszámát. A döntéssel a hazai versenyzőknek szeretnének több lehetőséget biztosítani, egyúttal a sportági szövetségeket sportszakmai szempontból segíteni – hangzott az indoklás.

Novák szerint a döntés meghozatala előtt konzultált a szakszövetségekkel, de a FRF a közleményében azt írta, hogy a sportminiszter csak a jelenleg az első osztályú bajnokságban szereplő külföldiek arányáról kért adatokat, többről nem volt szó (egyébként az élvonalbeli futballisták 35 százaléka külföldi).

A labdarúgó-szövetség szerint, mivel a futballcsapatokban páratlan számú (11) játékos szerepel, a 40 százaléknyi 4,4 helyett legkevesebb 5 hazait kellene foglalkoztatni, ami nem egyezik a sportág nemzetközi fórumának (FIFA) 6+5-ös ajánlásával, az európai uniós állampolgárságú labdarúgók esetében pedig nincs összhangban az EU szabad munkavállalásra vonatkozó alapelvével és az európai bíróság korábbi döntéseivel, miszerint az unióban senki sem különböztethető meg hátrányosan az állampolgársága alapján.

A FRF üdvözli a romániai sportélet védelmének szándékát, de a szövetség szerint a rendelet azonnali hatályba lépése sérti a kiszámíthatóság elvét, hiszen a klubok már összeállították játékoskereteiket, érvényes szerződéssel rendelkező játékosaik vannak, akiket, ha elküldenének, kártérítést kellene fizetniük. Ezért kérték nyilvánosan a rendelet érvénybe lépésének elhalasztását legalább egy évvel.

Példának hozta fel a FRF, hogy a 2022–2023-as labdarúgóidény már szombat este megkezdődik, amikor is Aradon 20.30-tól a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR és a legutóbbi Román Kupa-győztes Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK vív meg a Szuperkupáért. A két egyesületnek ideje sem volt alkalmazkodni az új létszámszabályozáshoz – hangsúlyozta a FRF.

CFR–Sepsi OSK meccs lesz a Szuperkupáért | Fotó: frf.roAz aradi Neuman Ferenc Arénában rendezett meccs lesz egyébként az első romániai mérkőzés, amelyen alkalmazzák a videóbíró-technikát (VAR) – az új idényben pedig minden élvonalbeli meccsen kötelezően lesz VAR. A Szuperkupa 1994 óta íródó történetében öt alkalommal nem rendeztek döntőt, azokban az években (1996, 1997, 2000, 2004 és 2008), amikor ugyanaz a csapat nyerte meg a bajnokságot és a Román Kupát is. 2009 óta, ha egy klub duplázik, akkor a bajnok és a 2. helyezett játssza a döntőt a trófeáért. A CFR eddig nyolc alkalommal vívhatott meg a Szuperkupáért, és négy-négy alkalommal nyert, illetve veszített; 2008-ban pedig azért nem rendezték meg a meccset, mert épp a kolozsvári csapat diadalmaskodott mind a pontvadászatban, mind a kupasorozatban. A Sepsi OSK tavasszal a Román Kupa megnyerésével 2011 óta tartó rövid története eddigi legnagyobb sikerét érte el, és értelemszerűen először játszik a Szuperkupáért. Az eddigi 23 finálé zömét Bukarestben rendezték, vidéken eddig csak Kolozsváron (kétszer), Ploiești-en, Piatra Neamț-on, Konstancán, Botoșani-ban és Craiován rendeztek döntőt, ezekhez a városokhoz csatlakozik Arad, ahol először vívnak ilyen rangos meccset. A 20.30-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője Adrian Cojocaru.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?