Hivatalos: forradalmi változást engedélyeztek a labdarúgásban

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) pénteki közleményében jelezte, átmenetileg engedélyezi, hogy mérkőzésenként a csapatok ötöt cseréljenek - írja honlapján a Román Labdarúgó Szövetség (FRF).

A theifab.com-on megjelent tájékoztatóban az áll, átmenetileg megváltozik a futball egyik legfontosabb szabálya. Ez azokra a versenysorozatokra vonatkozik, amelyeket – a terv szerint – idén december 31-ig befejeznek. A csapatok meccsenként öt cserejátékost küldhetnek a pályára, ám legfeljebb háromszor szakíthatják meg a játékot csere miatt (a félidők közti szünetet nem beleszámítva).

A döntés hátterében az áll, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságokban az újraindulás után nagyszámú mérkőzés kell lejátszani nagyon rövid időszak alatt, és ez nagyon megterhelő lehet a játékosokra nézve. A mérkőzésenkénti öt csere engedélyezésével az edzők nagyobb rotációval dolgozhatnak. 

Az IFAB-közleményből kiderült, a változtatás azonnali hatállyal életbe lép, s a bajnokságok, kupák szervezői dönthetnek arról, alkalmazzák-e.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?