A Hargita Rali legjobb székelyföldi eredményét érte el, most Görögországban áll rajthoz Miklós Csaba

A székelyudvarhelyi ralis, Miklós Csaba a Dakart is többször megjárt Horn Alberttel vág neki a görögországi világkupa versenynek. A páros célja elsősorban az, hogy ép autóval érjen célba, de Miklós szerint legalább a dobogót elérhetik. Fizikailag keménynek ígérkezik a pálya, viszont előnyös tényező lehet számukra az összeszokottság és az is, hogy a világklasszis Sébestien Loeb terepralira tervezett autójával indulhatnak.

Jól indult a május a székelyudvarhelyi raliversenyző, Miklós Csaba számára. A csíkszeredai Sprencz Tamással összetettben a kilencedik, saját kategóriájukban a nyolcadik helyezést érték el a Hargita Ralin, ezzel meglepetésre a legjobb székelyföldi eredményt produkálták.

Miklós Csaba és Horn Albert | Fotó: Miklós Csaba magánarchívuma

Miklós ezen a héten Red Bullos másodpilótájával, a BBR Motorsportnál elektromos mérnök Horn Alberttel vág neki a görögországi Baja Greece nevű, szerdán kezdődő világkupaversenynek.

A székelyföldi verseny után tervben volt számára, hogy az Argeș ralin is elindul, viszont mérlegelnie kellett, hogy a görögországi esemény fizikailag annyira kemény lesz, hogy nem bírná ebben a hónapban mindkettőt bevállalni, utóbbit választotta.

„Nem veszek részt jelenleg semmilyen bajnokságban, az elmúlt időben csak a Hargita ralin indultam. Jó lett volna még néhány verseny idén, de abban bízom, hogy ezek nem feltétlenül arról szólnak, ki a gyorsabb, hanem arról, hogy ki rakja össze jobban a stratégiát. Ebben a kategóriában a legjobb autónkkal megyünk, ami van, a Taurus Max T3-al. Ilyen autóban még nem ülhettem és így is voltam pódiumon, bízom benne, ezt az eredményt mindenképp elérjük” – tűzte ki célul Miklós Csaba, arra utalva, hogy a francia világklasszis Sébastien Loeb autójával fog indulni a versenyen.

Miklós Csaba és Horn Albert | Fotó: Miklós Csaba magánarchívuma

A székelyudvarhelyi versenyző először indul szekvenciális váltójú, kimondottan terepralira tervezett prototípussal. Loebnek az argentin futamon való indulása miatt sok lett volna a görög verseny bevállalása, ezért Miklós Csabáék megkapták autóját erre az eseményre.

„Tavaly már voltunk Görögországban versenyezni. Elég jól mentünk, meg is nyerhettük volna, de ötven kilométerrel a vége előtt kitörött az egyik kerekünk, fel kellett adnunk. Fontos tényező a technika, legalább ötven százalékban attól függ az eredmény, kinek mennyire sikerül megkímélnie az autót. Rövid, fél órás szervízek vannak. Sziklákon, vízen, hegyen-völgyön átmegyünk, sok eshetőség van arra, hogy meghibásodjon az autó” – hangsúlyozta a lehetséges problémákkal kapcsolatban a ralis.

Számukra az elsődleges szempont Görögországban az lesz, hogy élvezzék a pályát, bevigyék az autót épségben a célba és befejezzék a versenyt. Mindig arra esküdtek, hogy saját magukkal versenyeznek, nem a többiek idejével, tehát megpróbálják kihozni a lehető legtöbbet magukból.

Miklós és Horn kedden érkezik meg Görögországba, a szerdai tesztek után csütörtökön és pénteken fog zajlani a rali, első nap két 167 kilométeres szakasszal, a másodikon pedig két 114 kilométeres gyorsaságival.

A két versenyző korábban már többször indult együtt világkupafutamon is, a közös tapasztalataik segítő tényezők lehetnek ezen a ralin is.

„Itt nincs felírva a pálya, mint egyéb raliknál, csak az irányt látjuk. Amellett néhány veszélyes hely be van jelölve, amit el kell kerülni. Nagyon fontos a segédpilóta szerepe. Neki a feladata az, hogy időnként jelezze, ha túl nagy lesz a tempó és vissza kell venni. Lényegében végig együtt dolgozunk, beszélgetünk. Nem szabad eltévednünk sem, ugyanis egy öt kilométeres kitérő behozhatatlan időveszteséget okoz” – hangsúlyozta Miklós Csaba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?