A Győri Audi ETO és a Bietigheim jutott be a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjébe

A magyar csapat a Team Esbjerget verte 24-23-ra, míg a Bietigheim a Metz HB ellen nyert 36-29-re a szombati elődöntőben, írja az MTI.
Az Esbjerg a nyolc között kettős sikerrel búcsúztatta a Ferencvárost. Két éve az elődöntőben, tavaly a bronzmérkőzésen múlta felül a magyar csapat a dán együttest. A két csapat ezt megelőzően hatszor találkozott egymással, és minden alkalommal az ETO győzött.Győri gólöröm az elődöntőben | Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapatban ezen a hétvégén lép pályára utoljára a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch, valamennyien ott is voltak a keretben, amelyből Emilie Hovden maradt ki.

Nora Mörk két találata indította az összecsapást, a Győr trénere, Per Johansson pedig már a negyedik perc végén időt kért a dán alakulat 3-0-s vezetésénél. Az első győri gólok és az, hogy Sandra Toft védeni tudott egykori csapata ellen, meghozták a nézők kedvét a szurkoláshoz, mindebből erőt merítve a magyar klub tíz perc elteltével egyenlített, majd röviddel később a vezetést is átvette (6-5). Az ETO határozottabbá, keményebbé váló védekezése bő kilenc perces dán gólcsendet eredményezett. Ennek lezárulta után hét a hat elleni formációra váltott támadásban az Esbjerg, ám ezzel sem tudott a hatékony győri fal fölé kerekedni. A riválisnál a 2023-as év legjobb női játékosa, Henny Reistad a befejezésekben nem villogott, fél perccel a szünet előtt talált be először. Egy perccel a pihenő előtt négy találatra hízott a hazai előny (12-8), és ekkora különbséggel zárult az első játékrész is.

A második félidőt is nagy tempóban kezdte az Esbjerg egy 3-1-es periódussal, ezúttal azonban időkérés nélkül megrázta magát az ETO és az addigi legnagyobb különbséget kialakítva hat találatra távolodott el (18-12). Az újfent kapuslehozatallal létszámfölényt kialakító dán együttes a játékrész derekához közelítve megfelezte lemaradását (18-15), ennél jobban azonban sokáig nem tudta megközelíteni a hazai közönség buzdítását élvező Győrt. A védekezések hatékonyságának visszaesése és Reistad játékba lendülése nyomán a záró tíz percre kétgólos győri előnnyel fordultak a felek (21-19). Öt perccel a dudaszó előtt már csak egy volt közte (22-21), az utolsó három percre fordulva pedig egyenlíthetett volna az Esbjerg, ám üres kapunál egy ívelés nyomán a labda a felsőlécen csattant, a következő támadásnál pedig Toft védett. Öven másodperc volt már csak hátra, amikor a Győr csapatkapitánya, Kari Brattset találatával ismét kétgólos volt a különbség. Ebből gyorsan faragott az Esbjerg - Sanna Solberg, a Győr kapusának, Silje Solbergnek az ikertestvére talált be -, majd letámadással hozta zavarba riválisát, amely labdát is vesztett. Támadhatott az egyenlítésért az Esbjerg, ám Toft hárította Sanna Solberg újabb kísérletét az utolsó másodpercben, ezzel döntőbe védte csapatát. Toft a kapujára tartó 33 kísérletből 13-at hatástalanított. Az esbjergi hálóőrök közül Anna Kristensen öt, Amalie Milling három lövést hárított. A győri Estelle Nze Minko hatszor volt eredményes, akárcsak a túloldalon Mörk.

A három magyar kézilabdázót, Faluvégi Dorottyát, Háfra Noémit és a térdműtét után gyógyuló, így a keretből kimaradt Szikora Melindát foglalkoztató SG BBM Bietigheim korábban még sosem nyert a Metz ellen.

Az első tíz percben csupán öt gól esett, 3-2-re vezetett ekkor a Metz. A folytatásban aztán nőtt a gólsűrűség, igaz, ehhez a játék felgyorsulása mellett az is kellett, hogy a kapkodás mindkét oldalon hibákat eredményezett. Ennek megfelelően kiegyenlített volt a találkozó, egyik fél sem tudott ellépni riválisától, a szünetben is csupán egygólos hátrányban volt a négyes döntő meglepetéscsapata, a Bietigheim.

A második félidő eleje is kiegyenlítetten alakult, fej fej mellett haladtak a felek, aztán a játékrész közepére az addigi legnagyobb különbséget kialakítva néggyel lépett el a jól játszó Bietigheim (25-21). Sőt, ezt még meg tudta toldani, hat perccel a dudaszó előtt 32-26 volt már az állás. Innen már nem volt visszaút a Metznek, amely harmadszor csatázhat a bronzéremért, a Bietigheim pedig legnagyobb sikerét érte el a BL-ben.

A találkozó legeredményesebbjeként a német alakulatot erősítő Xenia Smits kilenc gólt szerzett. Faluvéginek és Háfrának nem volt kísérlete. A Bietigheim hálóőre, Gabriela Dias Moreschi 16 lövést hárított, a Metzben - a nyáron Győrbe igazoló - Hatadou Sako hét kísérletet hatástalanított.

Kapcsolódók

Kimaradt?