Férfi kosár: fantasztikus hangulatú mérkőzés után döntős az U-BT

A kolozsvári U lesz a Bukaresti Steaua ellenfele a férfi kosárlabda országos bajnokság döntőjében, miután szombaton este, egy fantasztikus hangulatú mérkőzésen 84-78-ra legyőzte a Nagyváradi CSM-t és ezzel 3-2-re megnyerte az elődöntős párharcot.

Sötét előjelekkel vágott neki az ötödik, Nagyváradi CSM elleni mérkőzésnek a házigazda Kolozvári U ugyanis Alekszandar Rasics kiesésével Mihai Silvășannak jelentősen át kellett alakítania játékrendszerét. A szerb légiósnak mind a pontszerzésben, mind pedig a labdafelhozatalban fontos szerepe volt a bajnokság során, kiesésének pótlása első látásra lehetetlen küldetésnek tűnt.

A zsúfolásig telt Horia Demian sportcsarnokban fergeteges hangulat várta a csapatokat, ennyi vendégszurkoló emberemlékezet óta nem járt Kolozsváron.

Az eddigi négy összecsapás forgatókönyvét borította fel az U azzal az agresszív letámadásos védekezéssel, amelyet a mérkőzés első negyedében alkalmazott Silvășan mester. Csapata villámrajtot vett (11-3), ám több kulcsfontosságú játékosa is (Vlad Moldoveanu, Makszim Pusztozvonov) személyi hiba-problémába került emiatt. A vendégek kiegyenlítették az összecsapást, a második negyed közepén már a vezetést is átvették (28-29).

Ekkor lépett elő az addig csak védekezésben jeleskedő Kuti Nándor, aki bátor betörésekkel két kosarat is szerzett és ezzel arra kényszerítette a vendégcsapatot, hogy beljebb húzza védekezését, teret adva Adamovicsnak arra, hogy 3 pontossal büntessen. A nagyszünet eredménye (44-34) megnyugtata a kedélyeket a hazai oldalon. 

A vezetést már nem adta ugyan ki a kezéből az U, viszont forró pillanatokat még okozott a mérkőzés. A volt kolozsvári Muhamad Pasalic két, gyors egymásutánban szerzett 3-pontosával 2 pontra zárkózott fel egy adott pillanatban a vendégcsapat, de a hazaiaknak mindenre volt válasza. Ebben a játékrészben Vaidas Kariniauskas, az U litván légiósa remekelt, betöréseiből kulcsfontosságú pontok születtek.

A végjátékban még volt egy utolsó fellobbanása a CSM-nek, de az U pontos volt a büntetővonalról és a védekezése sem lanyhult.

A pénteken kezdődő döntő párharc első két mérkőzését Kolozsváron rendezik, majd Bukarestben folytatják újabb két találkozóval - már ha szükség lesz mind a kettőre, ugyanis bajnokot három megnyert meccs után avatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?