„A székelyföldi hokinak összetartó ereje van”

A székelyföldi jégkorong fénykorának újjáélesztéséért tett lépések eredménye az is, hogy Székelyföldre látogatott pénteken a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége. A küldöttség Zsigmond Barna Pál, a szövetség elnökségi tagja, Magyarország csíkszeredai főkonzulja és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökének a meghívására érkezett Csíkba.

Az út során a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kötelékébe tartozó utánpótlás egyesületeket látogatták meg, majd a régió utánpótlásának jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélgetett Such György szövetségi elnök, Kolbenheyer Zsuzsanna szakmai alelnök, valamint Kovács Zoltán, a jégkorong szövetség főtitkára. A beszélgetés a csíkszeredai Sapientia EMTE nagy aulájában zajlott, amelyen részt vettek a csíki hoki elmúlt fél évszázadának meghatározó személyiségei.

Such György elnök a találkozón azt mondta, hogy fontos adósságot törlesztenek, ugyanis a Magyar Jégkorong Szövetség még nem járt a Székelyföldön. A Csíkban tett látogatással kapcsolatban a csíkkarcfalvi modern jégpálya felszereltségét emelte ki, továbbá azt a lelkesedést, odaadást és elkötelezettséget, amely a környékbeli szakembereket jellemzi. „Székelyföld nagy utánpótlásforrása a magyarországi jégkorongnak. Jó látni azt, hogy a hoki itt nemcsak egy sportág, hanem identitásképző és összetartó erejű eszköz” – jelentette ki a szövetség elnöke.

Kolbenheyer Zsuzsanna köszönetet mondott a támogatóinak, hogy magyarként és nőként őt választották be korábban a Nemzetközi Jégkorong Szövetségbe, és ebben Zsigmond Barna Pálnak is nagy szerepe volt. Hozzátette, hogy 2017-ben Budapesten rendezik az U18-as női jégkorong világbajnokságot, a magyar csapatban pedig két székelyföldi lány is játszik majd. Mint mondta, ezzel egyedülálló lehetőségekhez jutnak a lányok.

Törődnének is a játékosokkal

Kovács Zoltán főtitkár az észak-amerikai és kanadai juniorcsapatok elszívó erejéről beszélt, amellyel nemcsak a magyar, cseh, szlovák kluboknak kell szembenézniük, hanem a finnországi és svéd csapatoknak is.

Ennek kapcsán kiemelte azt az általánosan tapasztalt problémát, hogy a klubok a játékon és az edzéseken kívül nem igazán törődnek a játékosaikkal. Hozzátette, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozása többek között ebben is újdonságot jelent, hiszen olyan szabály- és keretrendszert dolgoztak ki, amely ezt a helyzetet sikeresen kezeli.

Zsigmond Barna Pál az elvándorlás problémáját feszegette, amellyel nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is szembesülnek. Javaslatot tett arra, hogy az átigazolások menetét jobban kidolgozott szabályokkal tartsák kordában.

A meghívottak felszólalásuk után a jelenlévők kérdéseire válaszoltak, többek között arra, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség hogyan támogathatná a kárpát-medencei magyar hokit. Such György látja ennek az esélyét, és kérte a helyieket, hogy a témában készült stratégiát elemezzék a szövetség honlapján, majd jöjjenek kiegészítő javaslatokkal.

Hozzátette, hogy a sikeres együttműködés csak akkor jöhet létre, ha a Román Jégkorong Szövetség nem lát ebben ellenséges színezetet. Zsigmond Barna Pál szerint ez megvalósítható nemzetpolitikai síkon, követendő mintaként említette a futballutánpótlás terén Csíkszeredában sikeresen működő Puskás-akadémiát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?