Vb-selejtező: októberi fordulók a számok tükrében

Gyors egymásutániban két forduló lecsorgott  a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjéből. Az öreg kontinensen több tucatnyi mérkőzést rendeztek az elmúlt napokban, és a legtöbb csoportban a favoritok elfoglalták az egyenes kijutást jelentő vezetőpozíciókat. Jövő októberig ugyan még sok minden történhet, de néhány európai futballnagyhatalom első helye talán már most megelőlegezhető. Ottmar Hitzfeld már azt is tudja, melyik csapat nyeri a vb-t.

A magyar válogatott bár elbukta hazai mérkőzését Svájccal szemben, Bernd Storck legénysége újból megmutatta, hogy fel tudja venni a harcot a jobbnak tartott együttesekkel. Lettországban pedig sikerült azt a bizonyos „kötelezőt” behúzni, és ugyanez lesz a feladat november 13-án, amikor a nullapontos andorraiak látogatnak Budapestre. Másrészt, hiába az euforikus Eb-szereplés, beigazolódni látszik, amit a szentpétervári sorsolás utáni sejteni lehetett: ebből a hatosból nagyon nehéz lesz kijutni.

A lényegesen kiegyensúlyozotabb E-csoportban a román csapat időközben két teljesen ellentétes mérkőzést játszott. Örményországban a játékosok mellé pártolt a szerencse, a korai piros lap-büntető kombinációt könyörtelenül kihasználta Cristoph Daum legénysége. Asztanában már nem sikerült feltörni a sűrűn szabálytalankodó kazahok védelmét, a válogatott így nem tudta ledolgozni kétpontos hátrányát a lengyelek mögött. Mi több, a Dániában diadalmaskodó montenegróiak is előztek.

Az alábbiakban néhány érdekesebb statisztikát gyűjtöttünk össze. Számok segítségével szemezgettünk az októberi fordulók eseményeiből.

8 : 0 – a németek futballgépezete úgy tűnik, kiherverte az elveszített Európa-bajnoki elődöntőt. A Nationalelf három forduló alatt egyetlen gólt sem kapott a selejtezőben, cserében összesen nyolcat vágott Norvégia, Csehország, majd legutóbb Észak-Írország kapujába. A németek kiemelkedő teljesítménye Ottmar Hitzfeldet is megihlette, a Dortmund és a Bayern korábbi trénre a napokban azt nyilatkozta, hogy az oroszországi vilábajnokságon kétségtelenül hazája válogatottja lesz a legnagyobb favorit.

3 + 5 – Dusan Tadics mindent megtesz a szerb kijutás érdekében. A Tottenham Hotspur támadó-középpályása eddig három gólnál és öt gólpassznál tart, ilyen egyéni teljesítmény mellett nem meglepő, hogy a szomszédok vezetik a D-csoportot, Írország, Wales és Ausztria előtt.

8,1 másodperc alatt kapituláltak elsőször és a mérkőzésen nem utoljára Gibraltár labdarúgói a belgák elleni selejtezőn. Christian Benteke villámgólja új csúcs nemzetközi viszonylatban: válogatottak közötti meccsen még soha nem jegyeztek ilyen gyors találatot. A belgák egyébként 0–6-ra nyertek.

15 mérkőzése veretlen a román válogatott a selejtezőkben (ha leszámítjuk a görögök ellen elbukott párharcot 2013 novemberéből). Az első pillantásra vonzónak tűnő statiszikát árnyalja azonban, hogy a szóban forgó 15 találkozóból hét döntetlennel végződött, ráadásul a kolozsvári 1–1 Montenegróval, valamint a kazahsztáni 0–0 még sokba kerülhet a végelszámolásnál.

95. találkozóján lépett pályára a válogatottban Gera Zoltán, aki a rigai meccsel elkerülte Juhász Rolandot az örökrangosrban. A Ferencváros középpályásánál csak Bozsik József (101), illetve Király Gábor (107) volt több alkalommal válogatott.

90 + 5. – az örmények olyannyira megtáltosodtak a harmadik körre, hogy majdnem pontot, illetve pontokat hoztak el Varsóból. Ha Robert Lewandowski fejese nem akad be a hosszabbítás ötödik percében, az emberhátrányban szereplő vendégek minden bizonnyal kihúzták volna döntetlennel, mert a következő pillanatban véget ért a meccs.

2001 óta tartó (idegenbeli) gólcsendet tört meg San Marino Norvégiában. A kisállam labdarúgói számára sokáig emlékezetes marad a norvégiai mérkőzés, 4–1 arányú vereség ide vagy oda. Ugyanebben a csoportban Azerbajdzsán okozta a vb-selejtező eddigi legmeglepőbb menetelését. Az azeri válogatott három mérkőzésen 7 pontot gyűjtött, két rúgott és nulla kapott gól mellett Norvégiát és Csehországot megelőzve a második pozíciót foglalja el.

Kapcsolódók

Kimaradt?