Példátlan sportszerűsége juttathatja ki az olimpiára Sárosi Laurát

A német tollaslabda-szövetség is lobbizik azért, hogy Sárosi Laura szabadkártyához jusson a riói olimpián, mivel a magyar játékos rendkívül sportszerű cselekedettel - kölcsönadta cipőjét ellenfelének - segítette Karin Schnaasét a múlt heti Európa-bajnokságon.

A franciaországi Európa-bajnokság második körében a riói kvótáért harcoló Sárosi Laura 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen. Ekkor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé.

Csorba József, a magyar szövetség elnökének beszámolója szerint azonban Sárosi alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára - nyilatkozta Csorba József az MTI-nek.

Már a világ egyik legnagyobb online aktivista oldalán, az avaaz.org-on is azért gyűjtenek aláírásokat, hogy Sárosi Laura magyar tollaslabdázó szabadkártyához jusson a riói olimpián. 

A vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán. A Sárosi Laurát üldöző észt versenyző, Kati Tolmoff a mérkőzést követően legyőzte az ötödikként rangsorolt német Olga Konont, aki Schnaase sikerével elvesztette esélyét arra, hogy megelőzze honfitársát, s ezzel kvótát érő helyre kerüljön. Ezért, mint Csorba József fogalmazott, „kevésbé motiváltan” lépett pályára az észt ellen, aki megnyerte a találkozót, így Sárosi Laura elé fog kerülni a csütörtöki rangsorban.

 

Kimaradt?