Cáfol az FK Csíkszereda: nem vásárolta meg a klubot a magyar kormány

Cáfolta a Maszolnak kedden az FK Csíkszereda gazdasági kérdésekért felelős igazgatótanácsi tagja, hogy a magyar kormány tulajdonosa lenne a labdarúgóklubnak.

Biró Albint azért kerestük meg, mert a román sajtó a PRO TV-re hivatkozva arról számolt be, hogy „harmadosztályú erdélyi focicsapatot vásárolt magának” a budapesti kormány. A hírt a magyarországi és az erdélyi magyar sajtó egy része is átvette. A csapat edzője, Illyés Róbert a román kereskedelmi csatornának azt mondta, a magyar kormány négymillió eurót fektet a csapatba. Kijelentette, hogy a tervek szerint a csapat 2019-ben már az első osztályú bajnokságot nyeri meg.

Biró Albin a Maszolnak elmondta, hogy a magyar kormánynak semmi köze a futballklubhoz, és az edző által emlegetett pénzösszegek pályázati pénzek. Tájékoztatása szerint a klub többségi tulajdonosa a város önkormányzata, illetve részesedése van négy magánszemélynek is.

Az igazgatótanács tagja felidézte: korábban az egyetlen tulajdonos az önkormányzat által működtetett városi sportklub volt. Ám a Román Labdarúgó Szövetség az UEFA előírásainak megfelelően 2012-ben úgy döntött, hogy az önkormányzatok nem lehetnek focsicsapatok kizárólagos tulajdonosai, így az FK Csíkszereda tulajdonosi köre négy magánszeméllyel bővült.

„A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Magyarország Kormánya nem vásárolt futballklubot Romániában” – közölte a 444.hu kérdésére az Orbán-kabinet sajtóirodája. A közlés szerint a magyar kormány támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amelynek létrejötte széleskörű összefogásnak köszönhető, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosítja. „Egy sportlétesítmény pedig nemcsak a profi sportot szolgálja, hanem egyben közösségi tér is. A nemrég átadott csíkszeredai pálya az egyik legjobb példa erre, hiszen a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint a futballakadémia sportolói közösen használják. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi- és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez, ezért támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek” – közölte a sajtóiroda.

„A magyar költségvetési pénzekhez csupán annyi közünk van, hogy akárcsak bármilyen külhoni egyesület vagy civil szervezet, a Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk pénzt a működésünkre és beruházásokra” – magyarázta. Ugyanakkor szakmai együttműkődésről szóló szerződést is aláírtak a magyarországi Puskás Akadémiával, és létrehozták a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát. „Közös turnékat szervezünk az Akadémiával, segítenek az utánpótlásnevelésben. Anyagi támogatást nem kapunk tőlünk, hiszen ők is pályázati pénzekből működnek” – tette hozzá.

A klub a magyarországi pályázati pénzekből eddig két, kivilágítható művesfüvespályát épített, egyet Csíkszeredában és egyet Székelyudvarhelyen. Emellett egy olyan bentlakás építését is tervezik a megyeszékhelyen, amelyen lelátó is lesz. Ez utóbbi létesítmény mintegy hárommillió eurós beruházást jelent. „Azonban az eddigi befektetések még nagyságrendileg sem közelítik meg a négymillió eurót” – pontosította az edző nyilatkozatát Biró Albin.

Illyés Róbert optimista nyilatkozatairól az igazgatótanács tagja megjegyezte: egy edzőnek szerinte kötelező módon derűlátónak kell lennie. Azt azonban megerősítette, hogy a csapat szeretne a román labdarúgás élvonalába kerülni. „Fontos szempont számunkra, hogy helyi, székelyföldi játékosokra építkezzünk” – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?