BL: dicstelen Real-továbbjutás, a Porto bemasírozott a negyeddöntőbe

Előkerültek a fehér zsebkendők is a Real Madrid-–Schalke 04 kedd esti Bajnokok Ligája mérkőzés után a Santiago Bernabeu stadionban bár kedvenceik a két héttel ezelőtti odavágón elért 2-0-s győzelemnek köszönhetően továbbjutottak. Sokkal símábban mentek a dolgok Portóban, ahol a helyi FC lemosta a pályáról bázeli névrokonát.

Real Madrid–Schalke

Akár meglepetéssel is indulhatott volna a találkozó, a kezdőrúgás után nem sokkal ugyanis Huntelaar lépett meg egy erős sprinttel a madridi védelem bal oldalán, bent pedig teljesen üresen érkezett a tizenegyespontnál Choupo-Moting. Csakhogy a holland indokolatlanul Iker Casillas kezébe emelt, ezzel rögtön megölve az ígéretes akciót.

A folytatásban aztán jött a Real-dominancia, Isco magához ragadta a karmesteri pálcát, és középen osztogatott, sőt lövésre is adódott lehetősége, ám a jól záró Schalke-védők között nem talált utat a kapuig a labdája.

A másik oldalon viszont... A középpályán bóklászó Arbeloa helyén tökéletesen követte a gelsenkircheni kontrát az osztrák Christian Fuchs, aki meg is kapta a labdát a jobbon elfutó Barnettától – ehhez Huntelaar remek helyzetfelismerése és labdaátlépése is kellett –, majd teljes higgadtsággal kilőtte a jobb alsót a kővé dermedő Casillas mellett (0–1).

Sokáig nem kellett izgulniuk a madridiaknak, jött ugyanis öt perccel később Cristiano Ronaldo, és Kroos szöglete után Matipot egy testcsellel lerázva, csupán néhány centit emelkedve a kapu jobb oldalába bólintott (1–1). A portugál ezzel a góllal az élre tört, és Raúlt, valamint Lionel Messit megelőzve már egyedül vezeti az UEFA égisze alatt zajló klubtornák örökgólrangsorát.

Ha a madridi gól nem lett volna elég a királykékek drukkereinek elszomorításához, jött egy sérülés is, Maxim Choupo-Moting kényszerült elhagyni a pályát. És bejött helyette Leroy Sané, az egykori szenegáli Bundesliga-spíler, Souleymane Sané Németországban született, 19 éves fia.

Előbb CR begyűjtött egy sárgát reklamálásért, majd a Schalke újra átvette a vezetést a sokadik madridi védelmi megingás után. Álvaro Arbeloa megint a tizenhatos vonalán ragadt a vendégek támadásánál, Max Meyer lövését pedig középre, a lehető legrosszabb helyre ütötte ki Casillas – Klaas-Jan Huntelaar befejezésével újra előnybe került a Schalke (1–2).

És már csak egy gól kellett volna a továbbjutáshoz…

Igen ám, de CR újra lecsapott! Villámgyors madridi kontra végén Coentrao középre tekert, a portugál klasszis pedig megint lerázta magáról Matipot, és hibátlan fejessel újra megnyugtató előnyhöz juttatta a Realt (2–2).

A fordulás után sem sokat változott a játék képe, többet volt a labda a vendégeknél, akik lelkesebbek és veszélyesebbek is voltak – mégis a Real rúgott gólt. Karim Benzema visszakapta a labdát a leshatáron – vagy talán azon is túl – Coentraótól, majd a teljes gelsenkircheni védelmet átcselezve lazán a kapuba emelt az ötösről (3–2). Ez volt a francia csatár 42. találata a BL-ben, ezzel az örökranglistán beérte a 10. helyen álló Alessandro Del Pierót.

Itt el is dőlhetett volna a meccs, de a Schalke egyszerűen képtelen volt padlót fogni, és a madridi gól után kiegyenlített. A csereként beálló Sané gondolt egy merészet, a tizenhatos sarkáról tüzelt, lövése pedig Casillas feje felett a jobb felsőbe csapódott (3–3).

Helyzetek itt, helyzetek ott – az egyik oldalon Arbeloa és Kroos, a másikon egy védőkön megpattanó beadás okozott aggodalmat, de úgy tűnt, leálltak a gólhengerrel a csapatok.

Huntelaar azonban nem állt meg, a csereként beálló Luka Modric szerelése után lecsapott a labdára, majd a léc segítségével újra reményt adott a vendégeknek (4–3). Hatalmas löket volt.

A hajrára mindent bedobott a Schalke, záporoztak a gelsenkircheni lövések, a végig álmosan védő Iker Casillas eszén azonban nem tudtak ötödször is túljárni a vendégek, így a sokat hibázó blancók örülhettek a végén, hiszen 5–4-es összesítéssel bejutottak a negyeddöntőbe.

FC Porto-FC Basel

Nagyszerűen indult a mérkőzés a portugálok számára, Tello harcolt ki szabadrúgást a 16-os közvetlen előterében, Brahimi pedig 18 méterről okosan a bal felsőbe tekert (1–0).

Még mindig az első negyedórában jártunk csak, amikor Casemiro próbálta megviccelni a vendégeket, 30 méteres, balról megeresztett lövése kevéssel a jobb felső fölé hullott.

Pillanatokkal később aztán a portói öröm rémületbe csapott át, Danilo és Fabiano összeszaladt egymással, előbbit ápolni kellett, sőt végül nyakmerevítővel és oxigénmaszkkal tették be a mentőbe. Utóbb kiderült, nem szenvedett súlyosabb sérülést.

Az első fél órát követően előbb a Basel veszélyeztetett egy kontra végén – Frei próbálkozása nem okozott nagy gondot –, majd a túloldalon Aboubakar távoli lökete eredményezett kis híján gólt.

A fordulás után aztán kiszakadt a gólzsák, és jöttek az óriási találatok egymás után. Kezdésként a 47. percben Herrera tekert 17 méterről a bal alsó sarokba, majd az 56.-ban Casemiro 30 méteres szabadrúgása kötött ki a jobb felsőben (3–0). Érdekesség, hogy a Porto ezzel a mai kettővel már három szabadrúgásgólnál jár a szezonban, ami a legtöbb a mezőnyben, ahogyan Brahimi kettője is.

De volt még egy bomba hátra, Aboubakar vezette a labdát, és 20 méterről kilőtte a bal felső sarkot – mind a négy portói találat a 16-oson kívülről született (4–0)!

Paulo Sousa együttese ezen a napon nem tudott betalálni – „cserébe” Walter Samuel a 91. percben összehozott magának egy teljesen felesleges piros lapot –, így a Porto 5–1-es összesítéssel a legjobb nyolc közé jutott.

Kimaradt?