BL-negyeddöntők: PSG-Chelsea, Sahtar-Bayern

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében megismétlődik a legutóbbi idény negyeddöntőjében rendezett Paris Saint-Germain–Chelsea párharc. A másik kedd esti mérkőzésen a Mircea Lucescu-vezette Sahtar Donyeck a Bayern Münchent fogadja. 

PARIS SAINT-GERMAIN–CHELSEA

A tavaly 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal továbbjutó Chelsea menedzsere, José Mourinho szerint más játékfilozófiát képviselnek, mint egy évvel ezelőtt, míg a PSG-t irányító Laurent Blanc a védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

„A Bajnokok Ligája a váratlan fejlemények színpada, az előző évtizedben az esélyeseknek és a meglepetéscsapatoknak ugyanannyi sanszuk volt a végső győzelemre. Ha engem kérdeznek, momentán tizenhat együttes esélyes arra, hogy megnyerje a BL-t” – szögezte le José Mourinho, majd rátért a keddi összecsapásra.

„A legutóbbi szezonban kiejtettük a PSG-t, de Párizsban vereséget szenvedtünk, a továbbjutást pedig csak a visszavágó utolsó perceiben harcoltuk ki. Nem mondom, hogy azért nyertünk, mert jobbak voltunk. Olyan apró részletek döntöttek, mint az idegenben szerzett gól” – emlékezett vissza a tavalyi párharcra a portugál szakember.

„David Luizzal kiegészülve a Paris Saint-Germain ugyanolyan remek együttes, mint a legutóbbi idényben. A csapat, az edző és a formájuk sem változott. Nekünk viszont már egy másik csapatunk van: új futballisták és megváltozott játékstílus. Nem biztos, hogy jobbak vagyunk, de mást képviselünk” – zárta mondandóját Mourinho.

„A körülmények korántsem ideálisak, ám türelmeseknek kell lennünk – kezdte a PSG-t irányító Laurent Blanc, aki Serge Aurier-re, Yohan Cabaye-ra, Lucas Mourára és Thiago Mottára sem számíthat kedden. – A védekezés nemcsak a holnapi meccsen, hanem minden kiemelt mérkőzésen kulcsfontosságú. Mindkét csapat keretében számos tehetséges, kreatív játékos található, mégis annak az együttesnek van nagyobb esélye a továbbjutásra, amely védekezésben jobban teljesít.”

„Minden csapat szívesen támaszkodik a klasszisaira, mi sem vagyunk másképp Ibrahimoviccsal. A rangadókon a hozzá hasonló futballisták képesek magasabb szintre emelni az együttest. A Chelsea ellen Ibra legjobbjára lesz szükségünk, Mourinho ugyanígy vélekedik Eden Hazard-ról” – tette hozzá a francia válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A Paris Saint-Germain–Chelsea mérkőzés a török Cüneyt Cakir vezeti.

SAHTAR DONECK–BAYERN MÜNCHEN

A Bayern München vezetőedzője, Pep Guardiola bízik benne, hogy kedden este megteszik az első lépést a döntő felé vezető úton, míg a Sahtart irányító Mircea Lucescu szerint hősökként lesznek nyilvántartva, ha sikerrel veszik a párharcot.

„Megtehetjük az első lépést a döntő felé vezető úton. Tisztelem Lucescut, aki Európa egyik legjobb csapatává formálta a Sahtart. A Barcelonával ötször játszottunk a doneckiek ellen, s bár mindannyiszor remek együtteseket irányítottam, mindig nehéz dolgunk volt. Talán emlékeznek, hogy az európai Szuperkupában csak a hosszabbításban tudtuk őket megverni, míg a Camp Nouban egyszer legyőztek minket” – nosztalgiázottGuardiola. Más kérdés, hogy a tartalékos katalánok otthonában diadalmaskodó együttesben még többek között Fernandinho és Willian is pályára lépett.

„Darijo Srnát különleges szavakkal illetném. Sokszor láttam már játszani, a világ minden csapatában értékes futballistának számítana” – méltatta a Sahtar csapatkapitányát a spanyol szakember.

Guardiola hozzátette, a kisebb combsérüléséből felépülő Xabi Alonso vasárnap és hétfőn már a társakkal edzett, de erőnlétileg még nincs százszázalékos állapotban, és csak kedden döntenek a játékáról.

„Egyértelműen a Bayern a párharc esélyese. A munkáját szenvedéllyel végző Guardiola érkezése után megváltozott a stílusuk, latinos futballt játszanak. Hősök leszünk, ha továbbjutunk. Legutóbb tíz héttel ezelőtt vívtunk tétmérkőzést, és közismert, hogy ebben a szezonban milyen körülmények között dolgozunk (utalt az ukrán belpolitikai helyzetreLucescu – a szerk.). A Hamburg elleni nyolc nullás győzelme után szinte mindenki azon az állásponton van, hogy a Bayern kiejt minket” – mondta a Sahtar trénere.

Lucescu elismerte, mivel az utóbbi időben csak felkészülési meccseken látta csapatát, nem tudja pontosan, hogy a játékosai milyen állapotban vannak, erre majd a holnapi találkozón derül fény.

A Sahtar Doneck–Bayern München BL-nyolcaddöntő első felvonását a spanyol Undiano Mallenco vezeti.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

  • PSG–Chelsea (21.45, Digi Sport 2)
  • Sahtar Doneck–Bayern München (21.45, Digi Sport 1)

Kimaradt?