Sporttörténelmet írtak Dohában a magyar úszók

A vébék és olimpiák történetében először fordult elő, hogy a magyar versenyzők négy aranyat nyertek egy nap.

Ez az úszóknak sikerült. A prímet Hosszú Katinka vitte, aki pénteken 100 m vegyesen és 200 háton is világcsúccsal győzött a dohai rövidpályás világbajnokságon. Gyurta Dániel gyakorlatilag a papírformát hozta 200 m mellen, a nap meglepetését pedig a 400 m gyorson elsőként záró Bernek Péter okozta.

Hosszú a legjobb idővel került a 200 hát döntőjébe, és ott is magasan a többiek fölé nőtt, első nőként ment be két perc alá ezen a távon. Az új világrekord 1:59.23 perc. Majd a 100 m vegyesen is rajthoz állt, és ott sem adta alább: nem csak simán nyert, hanem világcsúccsal, 56.70 másodperc az új rekord.

Gyurta szintén a legjobb idővel került a 200 m mell döntőjébe, ahol már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka 2:01.49 perces idővel győzött.

És ezzel még nem volt vége a magyar aranyesőnek, a délelőtt 400 m gyorson szintén a legjobb időt úszó Bernek Péter 3:34.32 perces országos csúccsal végzett az élen. Eredménye azért is volt meglepetés, mert Bernek eddig hátúszásban jeleskedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?