Gyergyói jégpálya: rohamosan közeledik a „felvilágosodás kora”

Megérkeztek a jégpályára szánt világítótestek Gyergyószentmiklósra, kedd délután 96 darab modern, fém-halogén típusú lámpatestet és a hozzávaló fénycsöveket, valamint ütésvédőket vehettek át a jégpálya korszerű világítását célzó kezdeményezés irányítói.

Az alig több mint egy éve indult szurkolói kezdeményezésnek már kézzelfogható eredményei is vannak: ha még dobozolva ugyan, de már Gyergyószentmiklóson van a jégpálya korszerű világításrendszeréhez szükséges felszerelés. A lámpatesteket a nemzetközi szinten is ismert és elismert cég, az Energobit szakemberei választották ki, melyek a csarnokban várható párás, és hideg körülmények között is a leghatékonyabbak és legidőállóbbak.

A cég egyébként nem csupán anyagilag, de szakmai tanácsokkal is jelentős támogatást nyújtott a kezdeményezéshez, hiszen a cég mérnökei készítették el a fényterveket is, úgy alakítva ki, hogy a gyergyói csarnokban a lehető legoptimálisabb fényviszonyok keletkezzenek.

Több mint nyolcszoros javulás a világításban

A tervek szerint a fényviszonyok négy lépcsőben lesznek szabályozva, a jégkészítés, szabad korcsolyázás, edzések, mérkőzések követelményeinek megfelelően. A maximális fényerő 800 lux lesz, de már az alapszint is nagyobb lesz, mint a mostani világítás teljes kapacitása, ami a 100 lux-ot sem érte el.

Most egy újabb munkafázis, a lámpatestek felszerelése következik. Az ehhez szükséges kábelek, kapcsolók, s egyéb kellékek beszerzése a közeljövőben történik meg, amint elkészül az elképzelt fényrendszerhez szükséges kivitelezési terv is. Amint az megvan, jöhet a szakcég, amely a munkálatot elvégzi, tudósítottak az összefogás kezdeményezői.

Példás összefogás egy cél érdekében

Hokiszurkolók, kishokis gyermekek szülei, sportszeretők indították az összefogást, azzal a céllal, hogy felújítsák a gyergyószentmiklósi jégcsarnok világítását. Erre kétségkívül nagy szükség volt, hiszen a gyenge fényerősség miatt a televíziók többször is visszautasították, hogy mérkőzéseket közvetítsenek Gyergyószentmiklósról, de a mérkőzések, edzések színvonalát is csökkentette a gyenge és nagyon költséges fény. A helyi hokiszurkolók úgy döntöttek, elég a kesergésből, tenni kell a fejlesztés érdekében.

Eleinte nagyobb tömegrendezvényeken, falunapokon, illetve gyergyószentmiklósi piacnál felállított sátorban népszerűsítették az összefogást, és gyűjtöttek adományokat, illetve számos állandó gyűjtőponton várták hozzájáruló személyeket. Nem kevés pénzt, 10, 20, 50 és 100 lejekből sikerült összegyűjteni körülbelül 40.000 lejt, csupán néhány cég vagy közbirtokosság járult hozzá a kezdeményezéshez nagyobb összeggel. A “jégvilágos kampány” azonban hamarosan nem várt méreteket öltött.

A Négy Nemzet Tornáján Magyarországon, majd Csíkszeredában, az örök riválisoknál is gyűjtést rendeztek a gyergyói jégpályáért. Jelen pillanatban a gyűjtés megközelítőleg hatvanezer lej körül áll, ami konkrétan már a számlán van, ám a számítások szerint nagyjából még kétszer ekkora összegre lesz szükség. A szervezők azonban most már látják a fényt az alagút végén.

Tény, hogy nagyon sok munkára és segítségre van szükség, de ezt felvállalták és minden követ megmozgatnak az eredményesség érdekében. Ezzel együtt pedig eredményre jut egy nem mindennapi célkitűzés: közel ezer embernek sikerül majd bebizonyítani azt, hogy a civil és sportkedvelő kezdeményezés, az összefogás sokkal hatékonyabb, mint karba tett kézzel várni a politikusok által csepegtetett alamizsnát.

Kimaradt?