Krímmel együtt a futballcsapatok is az oroszokhoz mennének

Két, a Krím félszigeten található város labdarúgócsapata is fontolgatja, hogy a jelenleg is zajló szezon végén kiszállnak az ukrán bajnokságból, hogy az oroszban folytassák. A Tavrija Szimferopol és az FK Szevasztopol már hivatalos levélben is felvetette a távozás lehetőségét az Ukrán Labdarúgó Szövetségnek, a FIFA-nak és az UEFA-nak is, ám az orosz szövetséggel még nem egyeztettek hivatalos formában.

„A Tavrija mindenképpen az ukrán ligában fejezi be az idényt, de nem titkoljuk, hogy nagyon szeretnénk az Orosz Labdarúgó Szövetséghez (RFU) csatlakozni, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Ehhez kellene az Ukrán Labdarúgó Szövetség beleegyezése is a távozáshoz, mint ahogy az oroszé is a csatlakozáshoz. Beszéltem az RFU vezetőjével, Nyikolaj Tolsztihhel, és remélhetőleg az UEFA március 27-i, asztanai kongresszusán már döntés születhet” – mondta Nyikolaj Gosztev, a Krími Labdarúgó Szövetség elnöke. A krími fővárosban található klub alkalmazza a román Lucian Burdujant is.

Ugyanakkor az orosz Premjer Liga igazgatója, Szergej Cseban nem szaladna ennyire előre, annak ellenére, hogy örömmel látná a krími csapatokat az orosz bajnokságban. Szerinte csak akkor lesz értelme a két csapat helyzetéről beszélni, ha minden rendeződik a félszigeten. Addig is minden lehetőséget és hivatalos utat megvizsgálnak, továbbá az UEFA-val is egyeztetnek.

Az is kérdéses, hogy a jelenleg tizenhat csapatos orosz bajnokság bővítené-e a létszámát a két ukrán klub kedvéért, akik szeretnének az első osztályban maradni.

Az FK Szevasztopol elnöke, Alekszandr Kraszilnyikov szeretné, ha döntés születne a következő bajnokság kezdetéig, de tudja, hogy ez leginkább az UEFA-n és a FIFA-n múlik. Azt viszont szeretnék elkerülni mindkét csapatnál, hogy olyan helyzet adódjon, mint a legutóbbi fordulóban, amikor a Szimferopolnak az eredetileg hazai mérkőzését a Dinamo Kijev otthonában kellett lejátszania a politikai ellentétek miatt. Korábban a kijevi tüntetések idején viszont több fordulót is el kellett halasztani a bajnokságban.

A jelenleg kiesésre álló Tavrija a legnépszerűbb klub a Krímen, ez a csapat nyerte az első független ukrán bajnokságot 1992-ben. Csak azért nem az utolsó helyen állnak, mert az Arszenal Kijev menet közben kiszállt a bajnokságból. A Szevasztopol jelenleg a tizenegyedik a bajnokságban 18 forduló után.

Ezzel, illetve a Krím Ukrajnától való elszakadásával alighanem az egyesített orosz–ukrán bajnokság tervezete is érdektelenné válik. Az elképzelések szerint a hat-hat legjobb orosz és ukrán csapat a 2015-16-os szezonban kezdte volna meg a közös bajnokságot, melyet az orosz gázóriás, a Gazprom támogatott volna.

Kimaradt?