Foci-vb: Mexikó és Uruguay is agyonverte ellenfelét

Mexikó labdarúgó-válogatottja hazai pályán, Uruguay pedig idegenben számolt ötöt a jövő évi brazíliai labdarúgó-vb interkontinentális pótselejtezőbeli ellenfelére, így a visszavágó egyszerű formaságnak tűnik.

Mexikó-Új-Zéland 5-1

Mexikó labdarúgó-válogatottja hazai pályán, az Azték Stadionban játszott Új-Zélanddal a jövő évi brazíliai világbajnokság interkontinentális selejtezőjének első felvonásán, és a hazaiak meg sem álltak öt találatig. Bár a végén szépítettek a „kivik”, a visszavágó formaságnak tűnik.

A mexikóiak éhes tigrisként ugrottak ellenfelüknek, az első félidőben olykor 90 százalékban birtokolták a labdát és ötpercenként kidolgoztak egy helyzetet. Kész csoda, hogy az első 45 percben csak két gólt kaptak a vendégek: Glen Moss kapus igazi kiviként röpködött egyik saroktól a másikig, a léc is keze alá dolgozott, de védői cserben hagyták: előbb Paul Aguilar terelt az üres kapuba egy kipattanót, majd egy szöglet után Raúl Jiménez csúsztatott közelről a hálóba.

Nagyon igyekezett Jiménez, a CF América 1991-es születésű támadója, kis híján évtizedenként eső "skorpiós" csodagólt szerzett sarokkal, a levegőben úszva, de társai igyekezetére sem lehetett panasz, így aztán fantasztikus hangulatot varázsolt hálából az Azteca jó nyolcvanezres közönsége.

A második félidő elején végleg eldőlt a mérkőzés, egy villámgyors támadás végén Oribe Peralta mattolta a vendégeket – Herbert azonban három cserével felrázta csapatát, és mivel a mexikóiak sem igyekeztek már úgy, mint korábban, egyre több támadást vezettek, az ezerfejű nagy bosszúságára.

A nézőket kiengesztelendő a hajrában előbb Oribe Peralta, majd a veterán ikon, Rafael Márquez fejelt gólt, és belefért még a csereként beállt Chris James szépítése is.

Jordánia-Uruguay 0-5

Ez a párharc is már az első mérkőzésen eldőlt, Uruguay szépen lassan felőrölte Jordániát, amely nagyon messze van attól a szinttől, amelyet a 2010-es vb elődöntőse képviselt, és amellyel a jövő évi brazíliai világbajnokságon méltó riválisa lehetne a többi válogatottnak. Nagyjából húsz percig élt a jordániai remény, amely azután lassan, de biztosan szertefoszlott.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, ám amint kiszabadult a kezdeti nagy uruguayi nyomásból a jordániai válogatott, az egyik gyors vendégakció végén Maxi Pereira az Edinson Cavani fejese utáni kipattanót a kapuba terelte. Jordánia minden bizonnyal azzal a céllal vágott neki a mérkőzésnek, hogy ne kapjon gólt, a kék mezesek találata ugyanis megfogta a hazai csapatot, s a közönség is elcsendesedett.

Óscar Tabárez együttese a vezetés megszerzése után taktikát váltott, visszaállt, de nem hagyta kibontakozni a hazaiakat, akik tehetetlenül próbálkoztak. Aztán a félidőhajrájában újabb uruguayi villanás után már kétgólos volt a dél-amerikai előny.

A folytatásban csak a különbség volt kérdéses. Nicolas Lodeiro, Cristián Rodríguez és egy fantasztikus szabadrúgással Edinson Cavani is betalált, így 5–0-ról kezdi Uruguay a montevideói visszavágót.

Kimaradt?