Univerzális sorsdráma az Erdély TV képernyőjén

Újabb Szabó István-filmmel jelentkezik vasárnap 20 órától az Erdély TV. Az 1985-ben bemutatott Redl ezredes a múlt héten vetített Oscar-díjas Mephistót követi a rendező életművében. Németh Sz. Előd filmkritikus szerint október 15-én este egy újabb magyar remekművet láthatnak a tévénézők.

Míg Szabó István Mephistója egy mindenáron sikert óhajtó színész volt a náci Németországban, addig Redl egy karrierista katonatiszt az Osztrák-Magyar Monarchiában. A történelmi díszletek változtak, a téma nem. A címszereplő Redl ezredes felemelkedésének és bukásának történetívét, akárcsak Mephistóét, a hatalmi játszmák, illetve a főszereplő mérhetetlen becsvágya és erkölcsi fátyolossága rajzolja ki – összegez Németh Sz. Előd filmkritikus.

Alfred Redl egy szegény rutén vasutas családban születik. Sikerül elvégeznie a kadétiskolát, ahol barátságot köt a főnemesi származású Kubinyi Kristóffal. Saját családját szégyelli, apja temetésére sem utazik el, inkább a császár névnapjának ünnepségén vesz részt, akinek vak rajongója. Szorgalma és tehetsége révén felküzdi magát az Osztrák–Magyar Monarchia kémelhárítási főnökévé. Hiába próbálja azonban származását eltagadni, felettesei folyton emlékeztetik rá, sőt fel is használják ellene. A valós szexuális hajlamait, a származását, mondhatni lényének egészét tagadó és elfojtó Redl saját magával is meghasonlik, miközben szeretett és imádott rendszere, amelyből identitását meríti, ellene fordul.

Habár impozáns és részletes korabeli díszletekkel és jelmezeket vonultat fel a film, Koltai Lajos operatőr kamerája mégis inkább az arcokra közelít, emlékeztetve minket arra, hogy ez nem egy történelmi kosztümös nagyprodukció, hanem – amint a filmkritikusok is fogalmaznak – ez egy univerzális sorsdráma, ami játszódhatna bárhol és bármikor.

A Mephisto Oscar-díja után Szabó ezzel a filmmel is nagy sikereket ért el. Cannes-ban a zsűri díját kapta, a Brit Film- és Tv Akadémia a legjobb filmnek választotta, jelölték Golden Globe-ra és Oscarra is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?