Janovics Napok az Erdély TV-ben

A 150 éve született színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró Janovics Jenő előtt tiszteleg az Erdély TV, amely december 8. és 11. között Janovics Napokat tart. Ebben az időszakban a mozialapító, producer és filmgyáras emlékére különkiadású műsorokat, dokumentum- és játékfilmeket tűz műsorra a tévécsatorna. Az Erdélyi Magyar Televízió különösen kötődik Janovics Jenő személyéhez, hiszen az intézményt működtető alapítvány az ő nevét viseli.

Janovics Jenő nemcsak az erdélyi, hanem a magyar kultúrának is kiemelkedő egyénisége, a kolozsvári színjátszás történetének egyik legjelentősebb alakja. Kolozsvári színigazgatóként fontos szerepet játszott a Hunyadi téri színház építésében, illetve a nyári színkör kőszínházzá alakításában, ugyanis Janovics vezetése idején épült meg a Kolozsvári Nemzeti Színház. Az első világháború előtt és alatt a magyar filmgyártás egyik úttörője volt filmgyártó és mozitulajdonos vállalkozóként, filmesztétaként, rendezőként és forgatókönyvíróként.

Fotó: Erdély TV

December első hetében az Erdély TV teljes arculata „Janovics-jelleget” ölt, audiovizuális elemek révén mutatja be a színész, rendező, színházigazgató és forgatókönyvíró munkáit és terveit, amelyek azóta is egyedinek számítanak Erdély-szerte.

A Janovics Napok kiemelkedő időszaka december 8-ra, a névadó születésének 150. évfordulójára esik, amikor két magazinműsor tematikája is a megemlékezésre épül. A 18:15-kor kezdődő Mozaik teljes mértékben az évfordulós kultúremberről szól. A műsor vendége, Szebeni Zsuzsa színháztörténész lesz. Miben rejlett Janovics Jenő zsenialitása egy rendkívüli történelmi korszakban és hogyan tudjuk ápolni az emlékét? – ezt a kérdéskört járja körül a 21 órakor kezdődő Kultúrcsepp. Szintén aznap 18 órától kerül adásba Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, amelyből kiderül, miért volt fontos a kolozsvári színházigazgató számára a Bánk bán filmrevitele, milyen rangos stáb dolgozott a felvételeken, hogyan fogadta a kritika a filmet. Az Erdély TV csütörtökön 21:30-tól tűzi műsorra Zágoni Bálint Janovics, a magyar Pathé című portréfilmjét. A néző betekintést nyer a kezdetekbe, amikor még az ősi magyar kultúra gyökereihez vitte vissza a közérdeklődést színházi darabok által. Szó esik az I. világháború alatti meggazdagodásáról, forgatás alatti halálesetekről, ideggondozói intézetbeli tapasztalatairól, hirtelen halálának körülményeiről.

December 9-én újabb két, Janovics Jenő nevéhez köthető filmmel jelentkezik az Erdély TV. A stúdiójában készült A métely című 1918-as némafilm bemutatja a kor társadalmi szemléletét és az orvostudomány felkészültségét a szifiliszt illetően. E játékfilm 18 órától követhető, majd 22 órától kerül adásba A Sárga csikó nyomában című film, amely Janovics Jenő színháztársulata és a francia Pathé filmgyártó cég közös munkája, ennek sikerén felbuzdulva nyitotta meg Janovics a kolozsvári filmstúdióját.

December 10-én két némafilmet tekinthet meg a tévénéző: 15:30-tól A toloncot, amely Janovics Jenő forgatókönyve alapján, valamint 18:30-tól A kancsuka hazájában címűt, amely Janovics Jenő gyártásában készült. A jubileumi napok december 11-én zárulnak, amikor Az utolsó éjszaka című játékfilmjével tiszteleg az Erdély TV az intézményt működtető alapítvány névadója, Janovics Jenő előtt. A produkciókat a Filmtett Egyesület, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából tűzi műsorra a tévécsatorna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?