A Fény hull arcodra című játékfilmmel emlékezik Tompa Klára színművészre az Erdély TV

A Fény hull arcodra című játékfilmmel emlékezik Tompa Klára színművészre az Erdély TVGulyás Gyula játékfilmjével emlékezik az Erdély TV a nemrég elhunyt marosvásárhelyi Tompa Klára színésznőre. A Fény hull arcodra című filmet november 27-én, vasárnap 21.30-tól vetíti a tévécsatorna.

A Fény hull arcodra Király László azonos című novellájának filmváltozata, a költő verseinek felhasználásával. A történet valahol Közép-Európában, a 19. század második felében játszódik. Egy nő és egy férfi, a háború nehézségeitől kifáradva, egy kis faluban szeretne megpihenni. A nő özvegy, férje meghalt a háborúban, a férfi pedig dezertőr. Mindketten ismerik a települést még a békés időkből, amely most egyáltalán nem emlékeztet ugyanarra a nyugodt helyre: az utcákon a háború áldozatai, hajléktalan, éhes emberek lézengenek. A film hősei megtalálják egy ismerősük házát, ám balszerencséjükre a házigazda felakasztotta magát. A szökevényeknek végső menedéket a múzeum nyújthat, ahol egy idős tanár elbarikádozta magát. A két embert egyre szorosabb érzelmi szálak fűzik össze.

Fotó: ETV

Az alaptörténettel párhuzamosan sorsformáló álmok, vágyak, emlékek motiválják a szereplők cselekedeteit. Ez a többrétegű dimenzionáltság gazdagítja a képileg is megjelenő jellemeket, és szituációkat, törekedve arra, hogy a mindennapok eseményei mellett ezekkel a lelki-tudati folyamatokkal egy gazdagabb, motiváltabb összkép jelenjen meg – fogalmaz Gulyás Gyula rendező a Fény hull arcodra kapcsán.

A játékfilm nő szerepében a nemrég elhunyt marosvásárhelyi színésznőt, Tompa Klárát, a férfiéban pedig a kolozsvári Váta Lóránd színművészt láthatjuk. A Fény hull arcodra szereplői között olyan erdélyi színészeket láthatunk még, mint Bíró József, Gáspárik Attila, Pálffy Tibor, Fülöp J. Zoltán, illetve Kovács Ágnes, akit szintén korán veszített el a művészvilág.

A 33. Magyar Filmszemlén, 2002-ben a legerősebb vizuális értékekkel bíró rendezői díjat elnyert játékfilmet november 27-én, vasárnap 21.30-tól vetíti az Erdély TV.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?