Aláírták a bukaresti Holokauszt Múzeum és a Râmnicu Sărat-i Csend börtöne finanszírozási szerződéseit

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma kilenc emlékmúzeum létrejöttét finanszírozza Romániában, melyek közül kettő finanszírozási szerződését kedden írták alá. A bukaresti Holokauszt Múzeum 17,85 millió euróból, míg a Râmnicu Sărat-i Csend börtöne 10,71 millió euróból épül meg.

„Régi adósságait törleszti az ország a Romániai Holokauszt és Zsidó Történeti Múzeum, valamint a Csend börtöne börtönmúzeum és romániai kommunizmus oktatási központ létrehozásával. A zsidó történeti múzeum a fővárosban épül, és a holokauszt rettenetes időszakát mutatja be, a börtönmúzeum Râmnicu Săraton segíti az új nemzedékekkel megértetni az elnyomó nacionálkommunista rezsim borzalmait” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„Más időszakok és más gaztettek, mégis ugyanarról szólnak: miként vallottak kudarcot az államok abban az alapvető feladatukban, hogy megvédjék saját polgáraikat. Erkölcsi kötelességünk emlékezni és emlékeztetni. Mert ha nem felejtünk, a szélsőséges eszmék és az idegengyűlölet szégyenfoltjai maradnak a kollektív tudatunknak, a társadalom pedig nem követi el ugyanazokat a hibákat” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Fotó: rmdsz.ro

„Nagyon fontos lépést teszünk meg ma. Másfél év kemény munka után, végre aláírjuk két fontos múzeum létrehozásának finanszírozását. Sokan azt mondják, nem a múzeumok hiányoznak nekünk. Én pedig azt mondom: a holokauszt, a kommunizmus évei mind-mind olyan sebek, amelyeket meg kell próbálnunk begyógyítani, de soha nem szabad elfelejteni. Szembe kell néznünk a múltunkkal, másképp nem tudunk egészséges, szabad jövőt építeni” – emelte ki Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

A csend börtöne börtönmúzeum 1989 óta a legnagyobb olyan projekt Romániában, amelyet a kommunizmus áldozatainak emlékére szánnak. Az olyan börtönök mellett, mint a máramarosszigeti, szamosújvári vagy nagyenyedi, a Râmnicu Sărat-i börtön a kommunista elnyomás egyik központja volt, de a projektnek köszönhetően az emlékezés terévé, kulturális, dokumentumfilmes és turisztikai központtá alakul. A múzeumon túl egy oktatási központot is létrehoznak, amely a virtuális valósággal, interaktív módon teszi majd érthetővé a fiatalok számára az 1989 előtt történteket. A tervekben fontos szerepet kapott, hogy az oktatási központot 21. századi technikai eszközökkel szereljék fel.

A bukaresti Holokauszt Múzeum megtervezésével a romániai holokauszt kutatására hivatott bukaresti Elie Wiesel intézetet bízták meg. A 10 397 m2-es területű építmény célja a romániai zsidó közösségek történelmének, kultúrájának és hagyományainak megismertetése lesz. A múzeum Bukarest központjában, a Banloc-Goodrich-palotában kap majd helyet, amelyet Octav Doicescu építész tervezett az 1940-es években és jelenlegi állapotában átépítésre szorul.

Az állandó kiállítás központjában a zsidóság Románia modernizációs történetében betöltött szerepe lesz. A múzeumban egy multifunkcionális médiaközpont is helyet kap majd, amely kulturális, oktatási és kutatási tevékenységre is használható lesz. A cél, hogy minél több oktatási programnak, szemináriumnak és workshopnak adjon helyet a diákok, tanárok és szakértők számára, valamint kreatív, művészi tevékenységeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek és könyvbemutatóknak is.

A tervek szerint a munkálatok 2026 közepéig tartanak majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?