A palesztin elnök a holokauszthoz hasonlította Izrael politikáját, majd visszavonta kijelentését

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellár jelenlétében kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletükön.

Abbász az AP hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagált, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el. A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét –, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta. Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat. Ez „ötven mészárlás, ötven holokauszt” – jelentette ki Abbász.Mahmúd Abbász és Olaf Scholz berlini sajtótájékoztatója | Fotó: Agerpres/EPA

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a tájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal vendége kijelentésére. Röviddel a rendezvény után azonban pótolta ezt, a Bild című lapnak azt mondta, hogy „a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”. Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, amely ugyancsak Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Utóbbi azt mondta, hogy Izrael „apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azonban a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt. Scholz rosszul kezelte a helyzetet mások között a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz szerint. A politikus Twitter-oldalán azt írta, hogy a kancellárnak „világosan és egyértelműen ellent kellett volna mondania a palesztin elnöknek, és meg kellett volna kérnie, hogy távozzon hivatalából”. De ezt ő sem a kancellári hivatal honlapján élőben közvetített tájékoztató után rögtön tette meg, hanem több órával később.

Olaf Scholz szerda reggel egy Twitter-bejegyzésben megerősítette álláspontját, mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Uniós biztos: elfogadhatatlan Abbász holokausztra vonatkozó kijelentése

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos elfogadhatatlannak nevezte szerdán, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát. Margarítisz Szkínász Twitter-üzenetében kijelentette: a holokauszt kitörölhetetlen folt az európai történelemben. Hangsúlyozta: a holokauszt az európai kontinens számos pontján felszámolta a zsidó örökséget és közösségi életet. „Veszélyes dolog eltorzítani a holokausztot. Táplálja az antiszemitizmust, és romboló hatással van a demokráciára” – szögezte le az uniós biztos.

Abbász módosította a holokausztot relativizáló kijelentését

Mahmúd Abbász a nagy nemzetközi felháborodás hatására módosította szerdán azon keddi kijelentését, amelyben a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A ynet értesülése szerint Abbász visszakozását Izrael erős nyomásgyakorlása előzte meg, számos izraeli politikus elítélte a Palesztin Hatóság elnökének berlini kijelentéseit.

Több izraeli vezető bírálta Beni Ganz védelmi minisztert is, amiért az utóbbi években többször találkozott és tárgyalt Abbásszal. Ganz azzal utasította vissza a kritikákat, hogy „akik nem felelősek az izraeli civilek és katonák életéért, jól teszik, ha nem prédikálnak azokról a találkozókról, amelyek megakadályozták és megakadályozzák a következő háborút.”

A közlemény szerint „a bűncselekmények, amelyekről (Mahmúd Abbász) beszélt, a Nakba óta az izraeli erők által a palesztin nép ellen elkövetett tömeggyilkosságok, ezek olyan bűncselekmények, amelyek sorozatát a mai napig nem sikerült megállítani”.

A „Nakba”, vagyis a „katasztrófa” kifejezéssel a palesztinok az Izrael kikiáltását követő, a zsidó állam számára sikeres függetlenségi háborút jelölik, amelynek hatására akkor több százezer palesztin menekült el földjéről, mára több mint ötmilliós népességgé gyarapodva a világ különböző tájain.

A ynet kiemeli, hogy a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynökségében megjelentetett pontosítást személyesen Abbász nevében tették közzé, noha általában a hivatal nevében szoktak elnöki üzeneteket bejelenteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?